ЗДОРОВ’Я

Хліб варто випікати з йодованою сіллю, але її кількість бажано зменшити 

Катерина БРАТКО
для «Урядового  кур’єра»

На жаль, вже ні для кого не секрет, що  в Україні  актуальна проблема йододефіциту. Особливо це стосується західних регіонів нашої країни. Найбільше страждають від нестачі йоду діти. Цю проблему не можна недооцінювати. Останні дослідження доводять, що нестача йоду в дитячому організмі — одна з причин погіршення розумових здібностей і незворотних ушкоджень мозку. Без достатньої кількості йоду підлітки втрачають 10—15 пунктів IQ, а дорослі відчувають млявість і гірше працюють.

— Уже доведено, що нестача йоду в дитячому організмі може спровокувати затримку розумового розвитку, — застерігає головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Щороку приблизно у третини новонароджених діагностують нестачу йоду. Тож жінкам, які планують вагітність, потрібно стежити за його кількістю в організмі. Якщо йоду не вистачає, слід вживати продукти, багаті на йод, приміром рибу та морепродукти. Якщо немає можливості їх їсти, можна замінити риб’ячим жиром.

Нещодавно до боротьби з йододефіцитом долучилися деякі пекарі. Вони почали випікати хліб із додаванням йодованої солі. Завдяки такій добавці хліб буде вищої якості та й ще корисний для здоров’я.

І це не дивно, адже йодованій солі надають перевагу пекарі багатьох країн, оскільки саме йод сприяє поліпшенню якості тіста і виробу, підвищує його мікробіологічну чистоту, знижує ризик пліснявіння. Водночас хліб із вмістом йодованої солі — один із найефективніших засобів масової профілактики йодного дефіциту.

— Якщо в організмі людини бракує йоду, тоді її інтелектуальні здібності погіршуються, — зазначає Ребекка Спорер, представник Глобального альянсу з поліпшення харчування.  — А це в сучасному суспільстві основа особистої успішності й рушійна сила економічного розвитку. Тож сьогодні необхідно замислитися над тим, як компенсувати природний дефіцит йоду в організмі.

У більш ніж 130 країнах уже успішно компенсують йододефіцит за допомогою йодованої солі. Проте в Україні на законодавчому рівні досі не впроваджено універсального йодування солі та не визначено її використання у харчовій промисловості, тому все, що робиться, — ініціатива бізнесменів.

Збільшення кількості свідомих виробників, які дбають про здоров’я українців, схвально оцінила й голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо.

— В СНД залишилося тільки дві країни, в яких держава досі не захистила населення від загроз йододефіциту: Україна та Росія, — зазначила Юкіе Мокуо. — Тому ми закликаємо державу якомога швидше прийняти відповідні рішення. 

Проте Олег Швець зауважує, що українцям варто уважніше ставитися до кількості солі, яку вони зазвичай вживають.

— Йодування солі, яку використовують у випіканні хліба, — перевірений та ефективний засіб масової профілактики йодозалежних стану та захворювань, — зазначає експерт. — Водночас слід звернути увагу на те, що хліб в Україні містить багато солі (приблизно грам на кожні сто грамів продукту) й українці споживають значну її кількість (300—400 г на добу, за даними різних джерел). Отже, від 2/3 до 3/4 від добової кількості солі, яку рекомендує ВООЗ на рівні 5 грамів на добу, ми отримуємо із хлібом. Надмірне вживання солі спричиняє дуже небезпечні серцево-судинні та судинно-мозкові хвороби, серед яких інфаркт та інсульт. Тому разом із йодованою сіллю у хлібі виробники мають зменшити на 20—30% її загальну кількість. Тоді можна буде говорити про піклування про здоров’я українців.