Чимало проблем у вимушених переселенців, які прибули на Буковину з Криму, Донецької та Луганської областей, виникає саме з документами. Для їх успішного і швидкого вирішення управління Державної міграційної служби України в Чернівецькій області спільно з Державним підприємством «Документ» започаткували спеціальний пілотний проект.

У центрах обслуговування громадян «Паспортний сервіс» відкрито окреме «вікно», де громадяни, які змушені були переїхати, отримують не лише всебічну правову допомогу з міграційних питань, а й можуть оформити паспорт громадянина України після досягнення 16-річного віку, відновити втрачений документ або вклеїти фото, а у разі зміни прізвища — отримати новий. За наявності необхідних документів та відповідних підстав, можна також зареєструвати місце проживання чи перебування або ж знятися з реєстрації.

Нині на Буковині перебувають 495 вимушених переселенців. Найбільше їх — з Криму і Донеччини. Із них 124 сім’ї, серед яких 12 багатодітних. А для чотирьох немовлят Буковина вже стала справді рідною — вони тут народилися. Більшість родин проживає в приватному секторі у родичів та знайомих, решта — в установах соціального захисту населення.

Але чи не найбільше звернень переселенців до департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА. Клопотали, щоб діти мали можливість продовжити навчання у шкільних закладах області, аби влаштували дітей у дитячі садочки. «Усі побажання задоволено», — зазначають в освітньому департаменті облдержадміністрації.