Днями в Києві відбулася прем’єра першого прокатного повнометражного українського мультфільму «Бабай». Показ разом з родиною відвідав віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко.

«Я хочу привітати всіх із цим святом, — звернувся високопосадовець до присутніх у залі. — Це перший повнометражний анімаційний фільм, створений в Україні. Слава його творцям!»

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що ідея цього мультфільму з’явилася ще 2006 року. Шлях до її реалізації виявився досить довгим. Тож В’ячеслав Кириленко закликав молодих художників активніше долучатися до творення української анімації, аби кожного року випускати по одному великому анімаційному фільму для дітей.

Як втілити задумане в життя, В’ячеслав Кириленко пояснив, спілкуючись із журналістами. На його переконання, для розвитку українського кіно потрібно шукати альтернативні джерела фінансування, а не сподіватися лише на державний бюджет. Усі норми мають бути закріплені спеціальним законом. За умов скорочення бюджетних видатків це надасть реальну підтримку українській анімаційній галузі.

Бабай заговорить голосом Остапа Ступки. Фото з сайту viva.ua

«Для мене це ключове питання», — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба. Адже пошук нових способів фінансової підтримки кінематографічних проектів дуже важливий. Однак навіть в умовах скорочення бюджетних коштів, вважає він, не можна закривати найважливіші творчі проекти.

Прокат українського мультфільму «Бабай» має компонент доброчинності:   по гривні з вартості кожного проданого квитка перерахують на потреби дітей переселенців.

ДОВІДКА «УК»

Анімаційний фільм «Бабай» створено легендарною українською студією «Укранімафільм». Режисер Марина Медвідь, сценарист Вадим Шинкарьов, продюсер фільму та генеральний директор студії «Укранімафільм» Едуард Ахрамович. Ролі мультиплікаційних персонажів озвучили Остап Ступка (Чорт), Мирослав Кувалдін (Кіт-скрипун), Ірма Вітовська (Відьма), Олеся Чечельницька (чарівна пташка Алконост), а також дует «Кролики» (Змій Горинич). 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»