СТИХІЯ. У вихідні на Краснодарський край пролилися нищівні зливи. Перший удар стихії прийняв на себе курортний Геленджик, де випала 5-місячна норма опадів. Півтораметрова хвиля пішла вулицями міста. Тут жертвами стали 9 осіб. П’ятеро з них загинуло внаслідок обриву електродроту, який впав у калюжу. Чоловіка,  що перебував у воді, вбило струмом, четверо інших кинулися йому допомогти і самі загинули. Багато туристів вже відмовилися від путівок на постраждалий курорт.

Потім 6-бальний шторм шматував узбережжя Новоросійська, внаслідок чого було припинено роботу морського порту. Тут на півтора метра вода затопила залізничну колію, що унеможливило рух і заблокувало 26 пасажирських потягів, в яких перебувало понад 9 тисяч пасажирів. Розгул стихії призвів до витоку 8 тонн нафти у море. У неділю рух на Анапу відновили.

У Кримську Краснодарського краю постраждала майже кожна сім'я. Фото daylife.com

Однак найтяжча ситуація склалася в 50-тисячному містечку Кримську, де через опади вийшла з берегів річка Баканка. Тут усе сталося дуже швидко. В ніч на суботу раптово затопило велику кількість будинків, люди навіть не встигли прокинутися. Постраждала практично кожна сім’я.

Більшість і досі перебуває в шоковому стані, адже люди  втратили рідних і засоби для існування. Зруйновані лінії електропередач, не працює телебачення і радіомовлення. Люди  відчувають брак інформації. Бідкаються, що не були попереджені про можливі природні катаклізми ні Гідрометцентром, ні службами МНС. Ті, що пережили стихію, розшукують близьких, рідних, сусідів. Масштаб руйнувань жахливий, але люди почали розчищати зруйновані домівки.

Тисячі рятувальників МНС Росії працюють в зоні стихійного лиха. Поблизу Кримська встановлено наметове містечко на тисячу осіб. Перебуваючи в зоні лиха, Президент Росії Володимир Путін провів засідання оперативного штабу, оголосив суми надання матеріальної допомоги постраждалим. Прем’єр-міністр України Микола Азаров висловив співчуття Голові Уряду Російської Федерації Дмитру Медведєву у зв’язку з загибеллю громадян від стихійного лиха. Підключилися до надання допомоги небайдужі в соцмережах.

Багато хто однією з причин трагедії у Кримську, за повідомленнями російських ЗМІ, називав можливий спуск води з Неберджаєвського водосховища, який буцімто призвів до масштабного затоплення містечка, та брак оповіщення населення. Спершу говорили, що шлюзів на цьому водосховищі немає, гребля глуха, і лише через невелику трубу можливе відведення невеликої кількості води. Згодом з’ясувалося, що шлюзи таки існують, однак після перевірки версію про спуск води відкинули. Розслідування трагедії триває.

Учора в Росії оголошено загальнонаціональний траур у зв’язку з трагедіями, що сталися в Краснодарському краї та на Чернігівщині. Пройшли перші поховання загиблих.