ТАК ТРИМАТИ

За допомогою передових технологій тут навчилися зберігати дітям зір

У  школі-дитячому садочку «Пізнайко», що функціонує у Шевченківському районі столиці, виховують і навчають приблизно 200 дітей, переважна більшість яких мають вроджені вади зору. З ними працюють талановиті фахівці: 38 досвідчених кваліфікованих педагогічних та 11 медичних працівників. Вони не лише добре володіють фахом, а й досконало знають індивідуальні проблеми та нахили своїх вихованців — це визначальна умова їх розвитку і реабілітації. Серед них — учителі-тифлопедагоги Лілія Букаєва,  Ірина Пасовська, Світлана Хмелевська, Валентина Балашова. Корекцією мови успішно займається досвідчений логопед Тетяна Оваденко, яка впроваджує власні оригінальні прийоми й методики з урахуванням зорових діагнозів дітей.

Навантаження на зір треба постійно контролювати. Фото автора

З часу заснування (сталося це 1962 року) на базі закладу відпрацьовують передові технології сучасної дитячої офтальмології, впроваджують досягнення світової медичної практики діагностування і реабілітації дітей з особливими потребами. Офтальмологічною службою керує лікар-офтальмолог Ольга Желнович, яка має 10-річний стаж роботи в галузі. Крім вітчизняних наукових установ, медичні працівники закладу проходять стажування у науковій лабораторії Московського науково-дослідного інституту очних хвороб ім. Гельмгольца.

Велику увагу приділяють просвітницькій роботі з батьками вихованців. Отримавши знання про природу й особливості офтальмологічних захворювань у навчальному закладі, вони працюють з дітьми вдома, надаючи позитивного імпульсу їхньому розумовому і фізичному розвитку.

— Тримаємо спинку!

Відомо, що майже в половини школярів за роки навчання у школі погіршується зір, а в понад 20% виявляють зниження гостроти зору в перший рік навчання. Семінари, відкриті заняття, що проводять фахівці навчального закладу з педагогами міста, дають змогу професійно вести превентивну роботу з дітьми в інших освітніх установах. Поза сумнівом, цей досвід заслуговує на подальше поширення і впровадження.

Завдяки організаторському таланту директора «Пізнайка» заслуженого працівника освіти України Ольги Сідіропуло створена солідна матеріальна база для навчання і виховання дітей. Залучення досвідчених медичних працівників, високий професіоналізм педагогів, придбання сучасного офтальмологічного обладнання дає змогу освітньому закладу конкурувати з кращими медичними офтальмологічними клініками столиці.