У Росії через стрімке зростання цін на продукти та імпортні товари люди починають помічати розбіжність між реальністю і тим, як її описує офіційна пропаганда Кремля. В країні «порожній холодильник починає перемагати телевізор».

Про це пише Юліян Ханс на сторінках Sueddeutsche Zeitung, повідомляє Gazeta ua. Оглядач аналізує вчорашню прес-конференцію президента Володимира Путіна і зауважує, що він досі твердо тримається на своєму посту. Після тижня паніки через обвал рубля і захмарного курсу іноземної валюти, яка спонукала росіян розкуповувати все підряд у магазинах, президент Росії зміг 3,5 години виступати перед пресою і навіть жартувати.

«При цьому не можна стверджувати, що Путін справді давав відповіді, оскільки на дійсно критичні питання він не відповідав і, як завжди, жартував, розповідав про історію і про ведмедів. А перепитувати президента було не можна», – пише оглядач.

Опитування інформаційного агентства Associated Press показав, що 80% росіян досі підтримують Путіна. Але жити в країні стало значно важче, і різниця між пропагандою і реальністю стає все більш очевидною. Ринок цю різницю помітив раніше громадян Росії. Це і спричинило відтік капіталу.

«Прес-конференція Путіна показала, що у нього і поняття немає, як вивести країну з нинішньої кризи. Більше того, економіка для нього є другорядною, оскільки патріотичний пафос і розмови про російського ведмедя, якого не можна приручити, досі працюють і змушують росіян довіряти президенту», – йдеться в статті.

Водночас, казка про "велику державу" починає валитися. А курс євро і долара нагадує росіянам про неприємну реальність. Холодильник починає перемагати телевізор: зростання цін на продовольство робить оптимістичну картинку на екрані не правдоподібною.

«Нинішня ситуація стає все більш ризикованою для Путіна, тому не можна виключати можливості, що режим посилить репресії проти незадоволених», – пише оглядач.

Відзначимо, що раніше польська Gezata Wyborcza писала, що пропагандисти Кремля тримають росіян за повних ідіотів: факти спотворюються настільки грубо, що одна брехня там очевидно суперечить іншій.