МЕТА

З одного великого міста до іншого можна буде дістатися за 4-5 годин. До 15 травня цього року законопроект про туризм в Україні буде напрацьовано й розіслано туристичним компаніям і асоціаціям для вивчення і внесення поправок. Про це віце-прем'єр-міністр - міністр інфраструктури Борис Колесніков повідомив під час "круглого столу" щодо розвитку туристичної галузі.

Рівняння на Туреччину

Основою для його розробки став закон про розвиток туризму Турецької Республіки, прийнятий у 1982 році. Борис Колесніков зазначив, що турки за допомогою цього закону створили прекрасну інфраструктуру в Анталії і забудували узбережжя готелями. Було створено спеціальний туристичний банк, і ті, хто будував готелі, змогли заставляти цю землю, отриману під будівництво, і взяти кредит вартістю до 60% ціни готелю.

Борис Колесніков наголосив, що до кінця поточного року планується створення такого туристичного банку, який повинен розпочати роботу вже наступного року. Держава буде його власником і вкладе початковий статутний капітал. А банк повинен давати гроші, яких сьогодні немає у туристичного бізнесу.

Наступного року уряд планує компенсувати міжміським перевізникам відсотки за кредитом при купівлі українських автобусів. І Луцький, і Львівський автобусні заводи повинні скористатися цією пропозицією, переконаний урядовець. Головне, щоб це було спрямовано на кінцевого споживача -власника автопарку чи невеликих компаній, що перевозять пасажирів.

"Зіркові" пріоритети

А після Євро-2012 Міністерство інфраструктури розгляне можливість купівлі ще 25 - 30 швидкісних поїздів. "Зараз ведуться переговори щодо виробництва поїздів "Hyundaі" в Україні", - сказав Борис Колесніков, зауваживши, що виробляти поїзди для швидкісного руху може будь-яка компанія, здатна запропонувати високу якість, швидкість виробництва та виважену ціну. Ключовими аргументами при реалізації будь-якого проекту мають бути доцільність та ціна питання. І компанія "Hyundaі" продемонструвала, що вона може це завдання виконати, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

При цьому наголошено, що до 2016 року в Україні не повинно бути нічних поїздів взагалі - з усією білизною та іншими відлуннями давніх часів. Окрім поїздів, що прямують Україною транзитом. "Завдання, яке поставив Президент, - дістатися з одного великого міста України до іншого за 4 - 5 годин", - додав Борис Колесніков.

Водночас уряд готовий компенсувати частину відсоткової ставки за кредитом українським забудовникам готелів. "При зведенні нового готелю можна компенсувати частину відсоткової ставки кредиту, довівши її до 4,5 - 5% для українських забудовників і власників готелю", - пояснив Борис Колесніков.

За його словами, після Євро - 2012 влада розглядатиме як пріоритетний напрямок будівництво дво-, три- й чотиризіркових готелів, оскільки саме наявність таких готелів розвиває масовий туризм.