Виконувати новий закон про вищу освіту Міністерство фінансів не надто поспішає. Міністерство освіти не задоволене таким перебігом подій, і в цьому конфлікті відомств Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк «стоїть на боці розуму і мудрості, а значить — на боці Міносвіти», хоча й розуміє, що проблема в галузі «не в тому, що нікому вчити, а в тому, що немає за що вчити». Таку позицію він висловив під час зустрічі зі студентами і викладачами Київського університету ім. Бориса Грінченка напередодні Дня вчителя.

«Дискусія в уряді, що нам потрібно збільшити навантаження на вчителя, не підвищуючи заробітну плату, може закінчитися тим, що ми ще й втратимо більше молодих вчителів. Просто не йтимуть працювати. Тому потрібна зміна системи і реформа системи оплати праці: хто краще працює, той більше заробляє. Все дуже просто. Хто гірше працює, або менше заробляє, або шукає собі іншу роботу. Це, принаймні, справедливо і правильно», — цитує Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Однак проводити реформи нині досить складно. Навіть виплачувати заробітну плату, зокрема вчителям, і повністю покрити всі витрати на навчання потребує надзусиль. За умов, коли бюджет «провалюється», а з Донецька й Луганська не надходять податки, збалансувати видатки важко.

І все ж, на переконання глави уряду, закон про вищу освіту потрібно виконувати. Адже його основні функції — зв’язок ринку праці з ринком освіти, природний відбір кращих вищих навчальних закладів, можливість держави давати замовлення під ті навчальні дисципліни і під ті сектори економіки, які потрібні в майбутньому, забезпечення реальної автономії ВНЗ.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»