СЕМІНАР

Відверта розмова Миколи Азарова з регіональними журналістами була присвячена найактуальнішим питанням сьогодення

Учорашнього ранку Клуб Кабінету Міністрів, який у самісінькому центрі столиці, окупували журналісти. Ситуація звична, адже тут постійно відбуваються різні державні заходи, і висвітлювати їх працівникам пера доводиться чи не щодня. Однак цього разу журналісти самі стали, так би мовити, причиною зібрання. У заповненій залі віталися, спілкувалися, сперечалися різнобарвними акцентами із діалектичними вкрапленнями, які можна почути, скажімо, на Тернопільщині чи Слобожанщині. Одне слово, на національний семінар зібралися медійники з усіх куточків країни.

Тон задає глава уряду

Відкриваючи захід, голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко зазначив, що мета семінару - донести до жителів кожного населеного пункту об'єктивну та правдиву інформацію про те, як і над чим працює влада, які виклики стоять перед країною і які відповіді на них може дати керівництво держави. Інформацію журналісти мають змогу отримати з перших вуст: у програмі семінару виступи глави уряду, віце-прем'єрів та керівників міністерств і відомств. При цьому формат роботи - не стандартна прес-конференція, а живий діалог та дискусія.

Тон роботі задав Прем'єр-міністр Микола Азаров - саме його виступ був стартовим. Одразу зазначимо, що Микола Янович до події підготувався грунтовно, і замість запланованої години спілкувався із журналістами удвічі більше.

Чи у правильному напрямку рухається влада? Чи принесли її дії очікуваний результат? Таким був лейтмотив розмови глави уряду з представниками ЗМІ. "Нині Україна переживає не найкращі часи. А в роботі влади є прорахунки та помилки. Однак цей період треба пройти, і вже у найближчому майбутньому позитивний результат від реформ та перетворень стане реальністю", - розпочав розмову із журналістами Прем'єр.

Заручники війни та угоди

Аналізуючи дії влади за минулий рік, Микола Азаров наголосив: першочерговим завданням було вирішення питання стабілізації цін на енергоносії. Зокрема, не допустити зростання цін на пальне та зменшити вартість російського природного газу.

Прем'єр підкреслив, що у цьому напрямку уряд робив і робить усе можливе. Якщо вплинути на світові ринки нафти Україна не може, зокрема, як напівжартома зауважив Микола Азаров, зупинити війну у Лівії, то на внутрішньому ринку нафтопродуктів вдалося досягти певних результатів. Було проведено переговори з основними гравцями та встановлено коридор максимальних цін на бензин та дизпальне. "Ціни на нафтопродукти - базовий показник, який впливає на вартість більшості товарів. Пригальмовуючи ціни на бензин, ми пригальмовуємо інфляцію. Так що ж ми робимо неправильного?" - задав риторичне питання Прем'єр.

Складніша ситуація з ціною на російське блакитне паливо. Микола Азаров вкотре розкритикував газові угоди, укладені попереднім урядом. Щоб не бути голослівним, він роз'яснив механізм газової формули, яку всі присутні змогли побачити на екрані проектора. Якщо не вдаватися у математичні подробиці, то ціна на російський газ на початку квітня цього року мала б становити 533 долари США за кубометр. Як приклад, вітчизняні хімічні підприємства можуть працювати без збитків при ціні 230 дол. Тому Прем'єр не розуміє критику "Харківських угод", за якими Україна отримала знижку на 100 доларів. Це фактично врятувало країну від банкрутства.

Проте глава Кабміну не має наміру заспокоюватися на досягнутому. Він вважає угоду кабальною, з неринковим механізмом ціноутворення, тож уряд робить усе для її перегляду. "Ми, звичайно, можемо розірвати цю угоду. Однак наші попередники намагалися це зробити, і ми всі бачили наслідки: без газу опинилося пів-Європи. Тому ми будемо виконувати угоду та домагатися її перегляду", - сказав Микола Азаров.

Борги - прямий шлях до дефолту

Проаналізував Прем'єр і динаміку зовнішніх запозичень України. За його словами, у 2007 році ми були винні майже 10 млрд грн. Ще тоді ця сума була неприйнятною. Однак у 2009 році зовнішній борг збільшився до 40 млрд грн, а цього року держава має повернути безпрецедентну суму - 90 млрд. "Кожна третя гривня віддається за зовнішніми зобов'язаними. Ми спланували роботу на наступні роки таким чином, щоб брати менше кредитів і вийти на нормальний платіжний рівень. А вивільнені кошти буде спрямовано на розвиток країни", -зазначив Микола Азаров.

На його переконання, шлях запозичень та кредитів - небезпечний. Прикладом цього є Греція, яка роками позичала і у підсумку стала банкрутом. Від цього постраждали перш за все люди - їм урізали зарплати, скоротили пенсії тощо. Україна ж, чітко заявив Микола Азаров, дефолту не допустить.

Гречки буде вдосталь

Не погоджується глава уряду з критикою про обмеження експорту зерна. Він зауважив, що світові ціни на пшеницю зросли до 364 дол. за тонну, при цьому в Україні - до 217 дол. Отже, якби не впровадження квот, то ціни на більшість продуктів збільшилися б щонайменше удвічі. За словами Миколи Азарова, лише з ажіотажним попитом на деякі види продуктів уряд не міг нічого зробити. Тому його завдання - створити запаси продуктів харчування і не допустити у майбутньому їх дефіциту. Зокрема Прем'єр пообіцяв, що цього року гречки буде вдосталь: "Буде потреба купити мішок - жодних проблем".

Ще один напрямок - забезпечити країну овочами власного виробництва. Микола Азаров повідомив, що перед областями поставлено проміжне завдання: відремонтувати, а де потрібно й збудувати сховища для овочів та фруктів. Таким чином кожна область має забезпечити себе картоплею, часником, капустою тощо, а не завозити їх з Туреччини чи інших країн. Для цього потрібен час, однак вже за кілька років в Україні буде створено мережу овочесховищ.

У цілому ж цінова ситуація на продовольство у нас значно краща порівняно з сусідами. По таких позиціях, як молоко, хліб, яловичина, м'ясо птиці та олія, ми маємо найнижчі ціни. Тому Прем'єр має всі підстави говорити, що в цій галузі влада спрацювала як слід.

Загалом учора було обговорено багато актуальних питань: від цін на житлово-комунальні послуги до морально-культурної ситуації у суспільстві. Глава уряду охоче і докладно відповідав на запитання. Він також пообіцяв, що всі зауваження, прохання та звернення буде розглянуто та взято на озброєння у майбутній роботі Кабінету Міністрів.