Особовий склад Державної прикордонної служби налаштований рішуче і готовий виконувати свій військовий обов’язок до кінця. Про це під час брифінгу в Будинку уряду заявив голова цього відомства Микола Литвин.

За його словами, Державна прикордонна служба вживає додаткових заходів щодо посилення українсько-російського кордону. Для цього сформовано зведені загони за рахунок особового складу підрозділів інших регіональних управлінь, залучено особовий склад відділів прикордонної служби західного кордону, управління інших органів охорони кордону. «Увесь особовий склад Держприкордонслужби чітко усвідомлює, що доля прикордонника — першим приймати на себе удар супротивника. Наші прикордонники вірні присязі й своєму військовому обов’язку», — наголосив посадовець.

Окрім цього, відомство організувало посилену охорону та оборону південної, східної та північної ділянок кордону. Відтак, дано старт роботі мобільних груп для оборони кордону, а особовий склад посилено бронетранспортерами та важкою стрілецькою зброєю. Також значно зміцнено оборону всіх пунктів пропуску. У цьому контексті Микола Литвин наголосив, що додатково здійснюється щоденне патрулювання вздовж міждержавної межі легкомоторними літаками, а на суходолі несуть службу посилені наряди.

Як передає слова посадовця департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, українсько-російська ділянка державного кордону становить 2 тисячі 295 кілометрів, а загальна протяжність усього кордону України сягає 7 тисяч кілометрів і є найбільшим кордоном у Європі.

«Він охороняється увесь — без будь-якого послаблення. Але складна ситуація на південних і східних ділянках вимагає вжиття державних заходів з перебудови системи охорони кордону до його оборони на загальнодержавному рівні, — сказав керівник Держприкордонслужби. — Обстановка на українсько-російському кордоні залишається вкрай складною. На жаль, ми вимушені констатувати той факт, що нині прикордонники залишилися віч-на-віч з кількома сотнями терористів, які тривалий час намагалися захопити прикордонний загін».

На сьогодні ДПС тісно співпрацює з Антитерористичним центром. А в зоні проведення Антитерористичної операції діє спеціальна група від відомства для оперативної координації дій. «У режимі реального часу туди передається вся потрібна інформація, потім вона аналізується і, відповідно, ми робимо заявки для тієї чи іншої допомоги», — резюмував Микола Литвин.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»