П’ять російських банків потрапили під секторальні санкції Євросоюзу: Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, ВЭБ і Россельхозбанк. Санкції діють рік з можливістю перегляду через 3 місяці, передає УКРІНФОРМ.

Про це повідомляє ІТАР-ТАРС, посилаючись на офіційний журнал ЄС.

Таким чином, під нові санкції потрапили організації, частка держави в яких перевищує прямо або побічно 50%. До таких банків відносяться і два комерційні банки – ВТБ (60,9%) і Россельхозбанк (100%), а також один інститут розвитку – ВЭБ (100%).

Також, як повідомляє ІТАР-ТАРС, санкції ЄС щодо російського фінансового сектору торкнулися і найбільшого банку Криму – Російського національного комерційного банку (РНКБ).

«Першим елементом фінансових санкцій буде обмеження доступу російських держбанків до європейського боргового ринку. ЄС має намір не лише заборонити європейським інвесторам купувати єврооблігацій цих банків, а й торгувати ними на європейських фондових майданчиках. Фінансові санкції відносяться лише до нових операцій і не мають зворотної дії», – говориться в повідомленні.

Європейські чиновники вважають, що їх заборонні заходи не викличуть переорієнтацію РФ на азійські фінансові майданчики і розвиток офшорних фінансових практик в окремих російських регіонах, зокрема в Криму, а змусять Москву «переглянути свою політику в Україні».