Міністр закордонних справ Павло Клімкін поінформував Президента Петра Порошенка про те, що консул Геннадій Брескаленко зміг таки зустрітися з українським пілотом Надією Савченко, яку незаконно утримують у в’язниці російського міста Воронеж. Надія Савченко підтвердила, що без  згоди її незаконно вивезли з території України з мішком на голові та в кайданках. При цьому викрадачі змінили кілька машин.

Протестуючи проти незаконного вивезення до іншої держави та вимагаючи зустрічі з консулом, українська льотчиця оголосила голодування. У зв’язку з тим, що до неї допустили консула, вона голодування припинила, повідомляє прес-служба Президента.

Консул передав Надії Савченко слова підтримки від глави держави. А в переговорах зі світовими лідерами Петро Порошенко постійно наполягає на звільненні всіх заручників, включно з Надією Савченко.

До РФ Надію вивезли в кайданках і з мішком на голові. Фото з сайту tsn.ua

Пролити світло на ситуацію дає змогу Коментар департаменту інформаційної політики вітчизняного МЗС. Так, лише 16 липня російська сторона під тиском міжнародного співтовариства нарешті надала дозвіл консульській посадовій особі Посольства України в РФ відвідати полонену у воронезькому СІЗО №3. «Своїм тривалим зволіканням у цьому питанні Росія грубо порушила універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, міжнародно-правові зобов’язання відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року та положення Консульської конвенції між Україною та РФ від 1994 року», — йдеться в документі.

Тішить хоча б те, що стан здоров’я нашої співвітчизниці задовільний і заходів фізичного впливу до неї у СІЗО не застосовували. «Таким чином, отримана інформація вкотре підтверджує, що офіційні заяви російських представників, а також пояснення МЗС РФ у ноті від 11 липня стосовно обставин потрапляння Надії Савченко в Росію «под видом беженки», не відповідають дійсності, — повідомляє прес-служба МЗС. — Такими ж неправдивими та сфабрикованими є й обвинувачення проти Надії Савченко».

Вітчизняне зовнішньополітичне відомство вкотре виступило з вимогою до російської сторони без жодних передумов звільнити Надію Савченко, а також притягти до відповідальності осіб, причетних до її незаконного переміщення на територію Росії.

При цьому МЗС разом з іншими органами державної влади продовжує вживати всіх можливих заходів, зокрема із залученням міжнародно-правових механізмів для якнайшвидшого повернення на Батьківщину Надії Савченко та інших наших громадян, які опинилися в заручниках на території РФ.

Водночас до Європейського суду з прав людини звернувся й Мін’юст щодо залучення уряду України до справи Савченко як третьої сторони, повідомляє прес-служба міністерства. За словами очільника відомства Павла Петренка, відповідне звернення було зроблено з метою захисту і недопущення порушення прав громадянки України з огляду на її незаконне та безпідставне затримання, позбавлення свободи та порушення кримінальної справи російськими органами. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»