ПОЗИЦІЯ

Зміцнювати відносини з країнами Митного союзу треба, але не ціною відмови від євроінтеграції

Головним зовнішньополітичним орієнтиром для України за будь-яких умов повинен залишатися Європейський Союз. У цьому переконаний віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

На думку урядовця, євроінтеграція - це питання не одномоментного вибору і короткострокових вигод, а стратегічний курс, якого потрібно дотримуватися. "У нас є домовленості про асоціацію, які ми повинні виконати, є конкретний план дій щодо безвізового режиму, а також просування в питанні створення зони вільної торгівлі з ЄС. Розпочату роботу потрібно завершити", - підкреслив віце-прем'єр.

"Переваги вступу до Митного союзу очевидні - внутрішні ціни на газ і нафту, від імпорту яких залежить українська економіка, - дадуть країні значні, але короткострокові вигоди, - зазначив Сергій Тігіпко. - У той самий час, якщо розглядати середньострокову перспективу, то величезний платоспроможний ринок Євросоюзу - бажана мета українських товаровиробників". За словами урядовця, країни, що увійшли до ЄС або підписали угоду про асоціацію, свого часу отримали імпульс до серйозного розвитку.

Сергій Тігіпко впевнений, що вирішення проблемних питань, зокрема щодо цін на енергоносії, не має пов'язуватися зі вступом України до Митного союзу. Україна, Росія, Білорусь і Казахстан - стратегічні партнери в реалізації масштабних проектів в атомній енергетиці, авіабудуванні та інших сферах. "Усі ці взаємовигідні проекти не повинні залежати від формули взаємодії у взаємній торгівлі між Україною та країнами Митного союзу. В іншому разі - це було б недалекоглядною політикою", - цитує слова Сергія Тігіпка його прес-служба.