ЇЗДА БЕЗ ВОДІЯ.Компанія «Вольво» працює над автоматизацією автомобіля. Ноги з педалей, руки з керма і… відпочивайте.

Вашим автомобілем керує хтось інший, розповідає представник «Вольво» Ерік Келінґ: «Система дозволяє вести автомобіль повністю автоматично. Це можна назвати системою круїз-контроль, бо машину веде автомобіль попереду. Передаються команди гальмування, швидкості, і, як бачите, кермо повертає без вас. Це означає, що за дорогою стежити не треба і можна робити щось інше».

 Ця технологія називається «авто-потяг». Уся відповідальність за їзду лежить на спеціально навченому водії у головній першій автомашині.

Автомобілі в колоні пов’язані радіо-зв’язком. Використовуються відеокамери і радари.

Ідея полягає у тому, щоб зменшити використання пального, покращити пропускну спроможність на дорогах і підвищити безпеку. Але для того, щоб ця система була дозволена на шляхах, треба подолати чимало перешкод, зокрема законних обмежень.

Як розповідає директор проекту «Рікардо ЮК» Том Робінсон, окремі елементи автоматизації можуть застосовуватися вже незабаром:

«Цілком можливо, що будуть початкові стадії, де зв’язок з автомобілями може бути на різному рівні, де водій і далі відіграватиме більшу роль. І саме це може зявитися на шляхах раніше». 

Copyright © 2012 euronews