Експертне обговорення Стратегії реформування державного управління відбулося за участю Міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко, керівництва Мін’юсту, Мінекономрозвитку, Мінфіну та Нацдержслужби, народних депутатів, представників громадськості, фахівців цієї галузі та міжнародних експертів.

Загалом зустріч відбувалася у форматі дискусії, обміну думками й надання пропозицій для подальшої роботи над затвердженням і реалізацією цього документа. Стратегія реформування державного управління нова, але якщо подивитися з іншого боку, процес реформування державного управління вже триває не один рік.

«Цього разу ми грунтовніше підійшли до змістовного наповнення документа й залучили експертів Програми ЄС—ОЕСР Сігма та фахівців з інших органів виконавчої влади. Крім того, вирішили зібрати всі думки і пропозиції від громадськості. Тому проект Стратегії доступний для широкого обговорення на Урядовому порталі», — вказала Ганна Онищенко. Міністр звернула увагу, що Стратегія — документ, який, перш за все, містить мету, цілі та основні пріоритети реформи державного управління, а на його виконання буде затверджено покроковий план дій. Найближчим часом обидва документи буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів.

Ганна Онищенко розповіла про основні пріоритетні напрямки реформи, закладені в Стратегії. Одна з основних цілей документа — переформатування Кабінету Міністрів. За словами урядовця, Секретаріат вже розпочав роботу в цьому напрямку, а саме переглянув, за дорученням Прем’єр-міністра, нехарактерні повноваження Кабміну, щоб у подальшому зменшити виконання невластивих йому функцій. Відповідний законопроект вже у вересні може бути подано до Верховної Ради. «Важливою метою Стратегії повинно бути підвищення ролі міністерств в ухваленні рішень. А Кабінет Міністрів має формувати політику держави, виконувати стратегічну та координуючу роль», — цитує слова Ганни Онищенко прес-служба Міністра Кабінету Міністрів. Крім того, Стратегія передбачає реформування державної служби, відповідний законопроект перебуває на розгляді у народних депутатів. Міністр висловила сподівання, що, крім технічних поправок, найближчим часом буде узгоджено принципові політичні питання і закон нарешті буде ухвалено.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»