НАТО визнає, що Росія вже відвела частину військ від кордону з Україною, хоча десятки тисяч російських військовослужбовців залишаються на своїх колишніх позиціях, повідомив агентству Reuters джерело в північно-атлантичному альянсі, передає Бі-бі-сі.

«Деякі частини відведені від кордону. Активність, яку ми спостерігаємо, дозволяє зробити висновок, що повільне відведення військ триває. На даний момент більшість раніше розміщених біля кордону військовослужбовців там і залишаються – ... І здатні розгорнутися в короткий час. Тисячі відвели, але десятки тисяч – залишаються», – заявило джерело агентства на умовах анонімності.

У Держприкордонслужбі України також підтвердили відведення російських військ від українського кордону, але голова відомства Микола Литвин заявив, що це відбувається «з певними особливостями».

За його словами, частина інфраструктури, зокрема розвідувальні і тилові підрозділи залишаються на своїх місцях. Це дозволяє військам швидко повернутися до місць дислокації біля кордону.

Президент Росії Володимир Путін ще два тижні тому заявив, що російські війська отримали наказ відійти від кордону з Україною на місця своєї постійної дислокації.

Однак протягом довгого часу експерти НАТО стверджували, що не бачать жодних ознак виконання цього наказу.

За приблизною оцінкою, Росія сконцентрувала біля кордону з Україною близько 40 тисяч військовослужбовців.