ФЕСТИ

Понад 150 гектарів - поля та озера, вкриті снігом, немов аркуш чистого паперу, запрошують до мистецької дії. І "рамка" у полотна унікальна - вали завширшки 32 метри та заввишки 9 метрів. Уже вшосте у скіфському городищі, що неподалік міста Немирів на Вінниччині, відбувся Міжнародний зимовий фестиваль ленд-арту "Аплікація духу", організований громадською організацією "Лабораторія актуальної творчості" за підтримки управління у справах сім'ї та молоді облдержадміністрації. До речі, в Ермітажі дві зали займають експонати з цього городища!

Понад 30 художників із Польщі, Росії, з регіонів нашої країни створили тут 40 мистецьких проектів за два дні. Серед них - 6 групових об'єктів, авторами яких стали студенти Вінницького факультету менеджменту та бізнесу Київського університету культури (керівник Олександр Котловий). На завершення фестивалю відбулося видовищне і незабутнє вогняне шоу прямо на 30-сантиметровій кризі замерзлого озера.

А презентаційна частина заходу відбулась у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Тут в одній залі з фотографіями робіт ленд-арту розмістили експозицію скіфських пам'яток, що додало інтересу до виставки.

"Художники намагаються пов'язати сучасне мистецтво зі скіфським городищем, тобто з історичними витоками нашого народу, і тому часто використовують давню символіку", - зазначила завідувачка сектору виставкової роботи обласного краєзнавчого музею Тетяна Журунова.