Служба безпеки України володіє достатніми ресурсами для унеможливлення зриву виборчого процесу та вживає вичерпних заходів для забезпечення демократичного волевиявлення громадян України. На цьому наголосив заступник Голови СБУ Віктор Ягун під час брифінгу в Будинку Уряду в неділю, 25 травня.

«Службою безпеки України відповідно до компетенції створено належні умови для волевиявлення громадян і унеможливлення тих системних порушень виборчого законодавства, які фіксувалися під час минулих виборів в Україні», - зазначив заступник голови СБУ.

У цьому контексті він зазначив, що обстановка в державі в цілому стабільна за винятком тих областей, які поки що перебувають під контролем злочинних угрупувань.

«СБУ гостро реагує на прояви, здатні негативно вплинути на виборчий процес. Йдеться передусім про загрозу іноземного втручання з метою впливу на результати голосування у своїх інтересах», - наголосив Віктор Ягун.

Він повідомив, що у рамках контррозвідувального забезпечення виборів вжито заходи з недопущення зовнішнього втручання у вигляді фінансування, експорту та реалізації на територію держави політтехнологічних проектів, спрямованих на посилення конфліктного потенціалу в суспільстві. Особлива увагу приділено захисту державних інформаційних ресурсів, робота яких може бути порушена в наслідок DDoS-атак.

Заступник Голови поінформував, що протягом сьогоднішнього дня СБУ виявила і попередила ряд спроб вчинення хакерських атак на інформаційні ресурси Центральної виборчої комісії, зокрема на офіційних веб-сайт та систему «Вибори». Разом з цим у столиці України затримано групу хакерів, які за оперативними даними здійснювали підготовку до виведення з ладу інформаційних ресурсів ЦВК, та, як наслідок, мали на меті поставити під сумнів результати голосування. На сьогодні один із учасників цього угрупування дає свідчення. Також вилучена величезна кількість сучасного хакерського обладнання та програмного забезпечення іноземного виробництва.

«СБУ спільно з Держспецз`язку України успішно блокують здійснення хакерських атак на інформаційні ресурси ЦВК», - запевнив заступник Голови СБУ.

Він підкреслив, що з метою своєчасного надходження та достовірного висвітлення даних виборчого процесу СБУ спільно з Держспецз`язку та за сприяння окремих вітчизняних інтернет-провайдерів впроваджено нову модель протидії загрозам і безперебійного функціонування, одним із елементів якої є впровадження десятикратного резервування каналів зв’язку для інформаційних систем ЦВК.

Крім того, для забезпечення вільного волевиявлення громадян організованого доставку бюлетенів до найбільших проблемних виборчих дільниць Луганської та Донецької областей у взаємодії з органами внутрішніх справ.

Посилено заходи з протидії розвідувальної підривної діяльності іноземних спецслужб, недопущення порушення суверенітету та територіальної цілісності держави.

Організовано безперебійну роботу постійно діючих оперативних слідчих та мобільних груп налагоджено обмін інформацією з ЦВК, координацію заходів з МВС та органами місцевого самоврядування. Організовано супроводження діяльності іноземних спостерігачів та посилено їх охорону.

«На даний час можна говорити, що, незважаючи на наявні проблеми та складну ситуацію із забезпечення дострокових президентських виборів на Сході України, усі спроби зірвати вибори шляхом силового перешкоджання роботі дільниць, залякування та інших способів натиснути  на виборців і членів комісій успіху не мали. Очікуємо на результат, а це може свідчити навіть про безпрецедентну явку виборців на виборчі дільниці», - підсумував Віктор Ягун.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ