Менш ніж за три місяці будівельники Дніпропетровської області впоралися з величезним обсягом робіт. Захисний вал оборони, над яким вони працювали в зоні АТО, становить 27 об’єктів, розміщених у смузі завдовжки понад 100 кілометрів. Це найбільша протяжність оборонних споруд з тих, що зводили регіони України на Донбасі.

На виконання цих робіт з державного бюджету надійшло 47 мільйонів гривень.

Але перш ніж розпочати зведення оборонних споруд, слід було розмінувати територію, де мали проводити роботи. Фахівці обласного управління ДСНС знешкодили від мін площу більш ніж 2 тисячі гектарів. Лише потім понад 800 будівельників та 20 підприємств із Придніпров’я розпочали будівництво фортифікацій. Заводи, які постачали матеріали й залізобетонні конструкції, для виконання планових темпів працювали в цілодобовому режимі. Після завершення будівництва вже проводять їх удосконалення та підвищення обороноздатності.

За словами в.о. заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Миколи Зенцева, під час будівництва виникали проблеми, але роботи вдалося виконати вчасно, і Дніпропетровщина завершила зведення своєї частини фортифікаційної лінії першою в Україні.

«Будівництво оборонних споруд у зоні АТО доводить, що не все досягається грошима чи наказами. Це в першу чергу відповідальність, патріотизм, управлінська воля й ефективна взаємодія між всіма учасниками процесу», — зазначив Микола Зенцев.

Він розповів, що місце будівництва неодноразово обстрілювали. Зокрема 3 червня, під час загострення ситуації в Мар’їнці, на лінії вогню опинилися шість об’єктів оборонних споруд.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко пообіцяв нагородити будівельників, які ризикували собою на лінії розмежування із зоною АТО. На думку керівника ОДА, професіоналізм людей, які у надзвичайно важких умовах в короткі строки збудували надійний «Східний щит» України, вартий найвищого визнання.

«Люди, які будували фортифікації, продемонстрували високий рівень жертовності і самовідданості. Вони йшли туди за покликом серця, розуміючи, що від результатів їхньої праці залежать мир, безпека і спокій не лише в Дніпропетровській області, а й в усій державі. Дніпропетровщина вдячна за цей трудовий подвиг», — наголосив Валентин Резніченко.

Частина  фортифікаційних споруд розташована безпосередньо в зоні бойових дій. Дніпропетровці, які працювали на цьому будівництві, виявили мужність і, незважаючи на загрозу життю, виконували роботу від початку до кінця. Як повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської облдержадміністрації, фортифікаційні споруди — це складний комплекс з опорними пунктами й інженерними загорожами, окопами та спеціальними укриттями для техніки й особового складу. Для їх будівництва використано 2619 залізобетонних виробів, 4644 кубічних метри лісу, залучено 74 одиниці будівельної техніки.