НОУ-ХАУ. Минув місяць відтоді, як команда інженерів, програмістів і технічних спеціалістів Укрзалізниці реалізувала довгоочікуваний проект — ввела в експлуатацію Єдиний центр обробки даних Укрзалізниці. Основою для його реалізації стала розробка та підключення Єдиної автоматизованої системи керування вантажними перевезеннями Укрзалізниці (скорочено АСК ВП УЗ-Є), яка об’єднала в собі електронні бази даних з усіх шести залізниць України. 

Відтепер залізничники мають єдину електронну інформаційну платформу, яка не лише поєднує всі бази даних, а й здійснює моніторинг і контроль за перевезеннями. Експерти у цій галузі переконують, що без її створення перехід до нової якості перевезень, новітніх технологій, прийняття оперативних управлінських рішень, до середньострокового та довготермінового планування всіх ресурсів залізничного транспорту не можливий.

 За словами начальника ДП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» (ГІОЦ) Володимира Мурзіна, раніше на шести залізницях України працювали свої автоматичні системи керування вантажними перевезеннями. Задля їхньої централізації закупили сучасний програмно-апаратний комплекс, на основі якого й створили центр опрацювання даних (ЦОД). Нині до системи підключено тисячі термінальних пристроїв, за допомогою яких працівники залізничного транспорту всіх базових рівнів, починаючи від чергових по станціях, операторів локомотивних і вагонних депо, товарних касирів, мають змогу отримати інформацію свого рівня, яка дає змогу ефективно управляти вантажними перевезеннями.

Оновлення баз даних системи відбувається щосекундно на території всієї країни. Нова система дає змогу бачити всю територію України як єдине ціле і керувати перевезеннями на всьому шляху.

ДОВІДКА «УК»

Саме збирання та надання оперативної інформації, а також добова звітність про перебіг перевезень є основною функцією Єдиної автоматизованої системи керування вантажними перевезеннями Укрзалізниці. Над її створенням працювали понад три роки 150 українських розробників. Було складено приблизно 5 тис. томів технічної документації. Щодоби в системі опрацьовується понад 650 тис. запитів, кожен з яких обробляється менш як 0,8 секунди. Нині система обслуговує понад 25 тис. користувачів 12 господарств Укрзалізниці.