Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на зустрічі з представниками приватних газовидобувних компаній обговорив пропозиції щодо закачування, починаючи з серпня 2014 року, 50% газу, що видобувається компаніями—учасниками зустрічі, до підземних газових сховищ (ПСГ) з правом його відбору, починаючи з січня 2015 року. Згідно з пропозицією Нафтогазу, весь закачаний до ПСГ газ залишиться власністю видобувника, а НАК сприятиме своєчасному відбору газу в заявлених обсягах.

«Сьогодні уряд здійснює комплекс заходів, які дадуть Україні змогу пройти зимовий опалювальний сезон без російського газу. Наша пропозиція приватним добувним підприємствам — один із важливих етапів у межах загального плану дій. Ми запропонували цим компаніям взяти участь у розбудові сучасного енергетичного ринку України, інтегрованого до єдиного ринку Євросоюзу», — зазначив Андрій Коболєв.

Також НАК надіслала доручення про відключення від газопостачання ПАТ «Київенерго» та ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» до повного погашення заборгованості за спожитий газ. Сумарна заборгованість цих двох компаній — 2,6 мільярда гривень, або близько 13% загальної заборгованості суб’єктів господарювання перед «Нафтогазом» (19,75 мільярда гривень).

На думку Андрія Коболєва, в умовах газового протистояння з Росією заборгованість компаній за спожитий газ становить серйозну загрозу для енергетичної безпеки держави.