Яке ж воно сучасне й актуальне — оце звернення з глибини століть: «Хто воїном народжений бути — дерзай, озброюйся!.. Захищай землеробство й купецтво від внутрішніх грабіжників та зовнішніх ворогів. Бережи звання як око. Віддати за образу, захищати страдну й беззбройну невинність, заступатися за основу суспільства — Правду… Не бійся, з Богом легше буде тобі переносити голод, спрагу, холод, жар, безсоння, кровотечні рани і самий страх смертний…»

Автор цих проникливих патріотичних слів — славетний мандрівний український філософ-гуманіст Григорій Сковорода, до мудрості якого дослухається світ. Його вшанували пам’ятниками в Києві, Харкові, у Європі й за океаном. І вже давно пора, щоб постав Григорій Савич у бронзі й на своїй батьківщині у містечку Чорнухи на Полтавщині.

Натхненно працює над пам’ятником Григорію Сковороді молодий київський скульптор Віталій Андріанов, котрий увічнив у столиці Литви Тараса Шевченка. А долучитися коштами до його всенародного спорудження в Чорнухах закликають земляки Григорія Савича та знані українці, з-поміж яких зокрема уродженці Полтавщини, лауреат Шевченківської премії поет-академік Герой України Борис Олійник, лауреат Міжнародної премії імені Григорія Сковороди Володимир Стадниченко.

У Чорнухах створено Благодійний фонд «Батьківщина Григорія Сковороди», куди кожен охочий може переказати кошти. Імена доброчинців опублікують у місцевій пресі.