Про важливість невідкладного ухвалення Верховною Радою законопроекту «Про співробітництво територіальних громад» ішлося під час засідання «круглого столу», організованого парламентським Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за участі представників уряду, парламенту, Адміністрації Президента, місцевого самоврядування та асоціацій, Ради Європи.

Закон покликаний дати поштовх до посилення спроможності територіальних громад міст, сіл і селищ шляхом кооперації фінансових та організаційно-адміністративних ресурсів для розв’язання спільних проблем соціально-економічного розвитку, зокрема реалізації спільних проектів зміцнення інфраструктури.

Презентуючи законопроект, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман зазначив, що органам місцевого самоврядування слід надати сучасні інструменти, щоб вони могли повною мірою виконувати функції, як у розвинених країнах. «Ми бачимо, що країни, де є сильне місцеве самоврядування, — розвинені й успішні», — зазначив віце-прем’єр-міністр.

Учасники зібрання дійшли висновку, що документ стимулюватиме економічний розвиток  територіальних громад. «Це інструмент, який дасть змогу якісніше, ефективніше, прозоріше  використовувати кошти громад», —  вважає президент Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Наталя Романова.

«Законопроект не замінить нам змін до Конституції, але дасть змогу громадам стати сильнішими», — вважає експерт Ради Європи, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

У ході дискусії учасники висловили думку про необхідність ухвалення законопроекту в першому читанні з можливістю його доопрацювання між першим і другим читанням, повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»