ТУРИЗМ. Найпривабливіші місця  Харківської області ввійшли в п’ятірку основних туристичних маршрутів з назвою «Золоте кільце Слобожанщини».  Перший — «Історії харківських садиб» — проходить  поміщицькими садибами ХVІІІ—ХІХ століть. До цього маршруту входить також відвідання Краснокутського дендропарку, в колекції якого велика кількість екзотичних рослин.

Наступний маршрут, «Слідами великого художника», ознайомить із містом Чугуєвим, яке пов’язане з ім’ям всесвітньо відомого художника Іллі Рєпіна. Можна відвідати й Новобєлгородський каторжний централ — місце перебування політв’язнів Російської імперії.

Привабливим для туристів, на думку організаторів, буде й маршрут «Стежками мандрівного філософа», який  приведе до садиби сім’ї Ковалевських. Тут провів свої останні дні філософ, педагог і письменник Григорій Сковорода. Нині цей музейний комплекс складається з будинку-музею і старовинного парку. До цього туристичного маршруту включені відвідини старовинного міста Золочів із його купецькими особняками.

Якщо скористаєтеся маршрутом «Казки харківської Швейцарії», то відвідаєте місто Зміїв і національний парк «Гомільшанські ліси» з унікальним ландшафтом, де можна побачити понад сотню видів рідкісних рослин і тварин, які зникають.

«Святині Слобідського краю» складаються з відвідин низки храмів та краю озер — міста Люботина, де розташовано більш як двадцять ставків.