«Наші бабусі дуже жалісливі. Тільки-но почули, що ми збираємо надлишки врожаю для самотніх старих, інвалідів та пенсіонерів, щоб у лікарню передати, одразу стільки цибулі, буряків, сушіння на компот і гарбузів на кашу принесли, що довелося в агрофірмі машину просити, аби довезти все», — розповідає патронажна сестра Товариства Червоного Хреста із села Тишківка Ольга Меженська.

Тишківка розташована за 17 кілометрів від районного центру Марківки, третя частина тутешніх жителів — люди у віці. Тож варто було Червоному Хресту оголосити про акцію «П’ять картоплин», багато хто пригадав самотніх пацієнтів великих палат, до котрих нечасто приходять родичі, а то й взагалі ніхто не відвідує. Здоровіші від душі бажають, щоб харчування малозабезпечених стало різноманітним та більш корисним. «Мені сусідка казала, що коли в лікарні лежала, їм кашу гарбузову варили таку смачну, що й зараз згадує із вдячністю. То візьміть мої гарбузи», «Нехай  не лише суп із манки, а й борщу їм наварять» — з такими словами тишківці збирали «гостинці» та захопилися справою так, що старенький «москвич» ледь усе дотягнув.

Так збирають усім світом «гостинець» для малозабезпечених. Фото надане Луганською обласною організацією Товариства Червоного Хреста

В обласній організації Товариства Червоного Хреста підтвердили: жителі Марківського району традиційно лідирують в акції «П’ять картоплин», головною метою якої є полегшення людських страждань і надання допомоги закладам охорони здоров’я. У рамках цієї акції щороку працівники районної організації товариства беруть участь у роботі зі збирання овочів, фруктів, консервування для допомоги малозабезпеченим сім’ям та людям похилого віку. А от серед городян лідером цього року стали активісти Товариства Червоного Хреста та юні волонтери з Рубіжного. Школярі та студенти допомагали збирати овочі на присадибних ділянках, тож тільки завдяки їхній праці за вересень 194 кілограми овочів передано 50 підопічним, які перебувають під патронатом товариства.

Збір овочів триває й нині. Завдяки цій роботі співробітники міської організації Товариства Червоного Хреста навіть організували «суботні обіди» для дітей із малозабезпечених сімей.