Непроста ситуація, що склалася на сході країни, спонукала декого з місцевих жителів тимчасово переїхати до спокійніших міст. Більшість із таких вимушених переселенців тепер переймається тим, чи зможуть вони отримати пенсії та інші належні їм соціальні виплати.

Міністр соціальної політики Людмила Денісова переконує, що підстав для хвилювання немає. Адже ця категорія українців зможе отримати гроші у місцевому відділі соцзахисту за новим місцем проживання — за спрощеною системою. Наприклад, якщо переїхала родина з маленькою дитиною, то належні їм соціальні виплати можна буде отримати, надавши лише свідоцтво про народження малечі та паспорт одного з батьків.

— Сподіваюсь, що ситуацію у Краматорську та Слов’янську найближчим часом врегулюють, і люди отримають свої гроші. Адже всі соціальні виплати за травень профінансовано, крім цих буремних міст, — повідомила міністр соціальної політики. — Водночас кошти для зазначених виплат містяться на рахунках Пенсійного фонду, тому щойно стабілізується ситуація в регіоні та буде можливість відправити туди машини з грішми, пенсії людям виплатять. Ми не залишимо наших співвітчизників наодинці з їхніми проблемами. Також Людмила Денісова повідомила, що з окупованої території Криму на материкову частину України вже переїхало майже 9 тисяч кримчан. Усім їм надано тимчасове житло, планово здійснюються всі виплати та соцдопомоги, а фахівці центрів занятості допомагають із працевлаштуванням.

Загалом за 5 місяців 2014 року уряд забезпечив стовідсоткове фінансування соціальних видатків Державного бюджету. Це дало змогу виплатити в повному обсязі пенсії та соцдопомоги. Стосовно допомоги сім’ям з дітьми, то їх було профінансовано ще в середині травня, і 99,3% людей їх отримали.

— Фінансування та виплата державних соціальних допомог відбувається вчасно згідно з графіком, — переконує високопосадовець. — Зокрема, вже завершено виплату травневих пенсій та виплат, призначених сім’ям з дітьми, малозабезпеченим, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства. Крім того, з 28 травня розпочнеться фінансування пенсій за червень, на які загалом упродовж місяця буде виділено 20,4 мільярда гривень.

Стартували й виплати членам родин за списками Небесної Сотні. «Із 14 травня поточного року ми вже видаємо доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника, а також сім’ям загиблих під час подій на Майдані, — сказала Людмила Денісова. — На жаль, ці списки все ще поповнюються. Тепер їх уточнюють в Міністерстві охорони здоров’я та погоджують із МВС. Родичі тих, кого додатково внесуть у список Небесної Сотні, також отримають належні їм кошти».