У Волгоградській області Російської Федерації триває триденна жалоба за жертвами вибуху в міському автобусі. Вибуховий пристрій спрацював у понеділок на зупинці громадського транспорту. За попередніми даними, вибух влаштувала смертниця — 30-річна Наїда Ахіялова, уродженка Дагестану. Сама вона, а також шестеро пасажирів загинули, поранено 28 людей, серед яких 12 неповнолітніх, поміж них однорічна дитина. П’ятеро постраждалих — у вкрай тяжкому стані.

У Слідчому комітеті Росії заявили, що теракт мав відбутися в Москві. Однак з поки що не встановлених причин Наїда Ахіялова привела вибуховий пристрій у дію у Волгограді.

Водночас на Заході  дедалі частіше говорять  про ймовірність терористичних атак екстремістів  під час  майбутньої Олімпіади у Сочі. Перший за останній час великий теракт за межами території військових дій у Росії означає збільшення терористичної загрози на Олімпіаді в Сочі, пише британське видання The Telegraph.

Лідер чеченського угруповання Доку Умаров раніше закликав своїх терористів не припиняти підривну роботу і зосередитися на Олімпіаді. Саме його угруповання взяло на себе відповідальність за вибухи в аеропорту Домодєдово і московському метро в 2010 році.

Чинний голова ОБСЄ міністр закордонних справ України Леонід Кожара засудив теракт у Волгограді. Заяву  він зробив в Люксембурзі на полях зустрічі «трійки» ОБСЄ з представниками ЄС, ідеться на офіційному сайті міжнародної організації.

«Ця атака — чергове нагадування про те, що міжнародне співтовариство має бути єдине у своїй відповіді на тероризм, зміцнюючи практичні інструменти протидії цьому жахливому злочину», — сказав голова ОБСЄ. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»