Директор Попаснянського краєзнавчого музею Яна Проскурова веде в зал, де прапори й гільзи, осколки снарядів і картини на сірих полотнах, знімки та списки. «22 липня 2014 року Збройні сили України увійшли в Попасну, визволивши її від незаконних збройних формувань. Операція почалася у п’ятницю, а у вівторок над районною державною адміністрацією солдат батальйону оперативного призначення «Донбас» встановив український прапор, який тепер у нашому музеї», — розповідає Яна Проскурова.

Директор Попаснянського краєзнавчого музею Яна Проскурова збирає свідчення про історію АТО. Фото автора

Експозицію прикрашають інші прапори військових формувань, які й тепер захищають місто і район: батальйону «Вінниця», Національної гвардії України, 24-ї окремої механізованої Бердичівської залізної бригади ім. князя Данила Галицького, 54-ї окремої механізованої бригади. Про кожен із прапорів Яна Проскурова може розповісти цілу історію, назвати, хто за яких обставин передав експонат у музей.

Є тут і стенд із шевронами військовослужбовців, які захищають місто й район з 2014 року, і навіть плащ-намет, подарований одним із бійців (його можна використовувати як ноші для транспортування поранених).

«Скорботним золотим тисненням назавжди вписані в літопис нашого рідного міста імена військовослужбовців, які загинули під час визволення та захисту Попасної», — підкреслює директор музею. Цим бійцям присвячено окремий стенд із фото та біографіями. Серед них 19-річний попаснянець Євген Петров, солдат, заступник командира бойової машини — навідник-оператор 17-ї окремої танкової бригади. Загинув 29 серпня 2014 року в бою в селі Красносільське, коли українська колона намагалася прорватися з Іловайського котла.

Ретельно колекціонує колектив музею факти й речі, які розповідають про АТО та її учасників, записує усні історії та працює над створенням колекції документів про учасників і свідків подій на сході України.

Іванка МІЩЕНКО
для «Урядового кур'єра»