ПАРТНЕРСТВО

Угоду про створення зони вільної торгівлі у рамках СНД може бути підписано у травні поточного року

 

Україна має наміри значно активізувати свою участь у рамках Співдружності незалежних держав і має з цього приводу досить цікаві пропозиції. Таку позицію висловив Президент України Віктор Янукович у ході зустрічі з Головою Виконавчого комітету СНД - виконавчим секретарем СНД Сергієм Лебедєвим.

Сьогодні актуальним завданням залишається подолання негативних наслідків світової фінансової кризи. У цьому контексті Віктор Янукович відзначив важливість проведення реформ, відходу від старих шаблонів, що продемонстрували свою неефективність під час кризи, та необхідність переходу до інноваційно-інвестиційної моделі розвитку наших держав.

"Все це сьогодні є предметом нашого інтересу. Ми розуміємо, що інновації - це шлях у майбутнє, вони пов'язані з інвестиційним процесом. Створення умов для проведення такої роботи всіма нашими партнерами в рамках Співдружності є пріоритетним завданням для нас. І ми маємо намір брати у цьому активну участь, ініціювати таку роботу", - цитує слова Президента його прес-служба.

Цю лінію під час зустрічі з російським гостем продовжив і Прем'єр-міністр Микола Азаров. Він сподівається, що Угоду про створення зони вільної торгівлі у рамках СНД може бути підписано у травні поточного року, якщо вона не звужуватиме можливості для України, а розширюватиме їх: "У цілому розробку тексту договору завершено, в основному його узгоджено, і ми розраховуємо на підписання його на найближчому засіданні Ради глав урядів співдружності в травні цього року в Мінську".

Договір про зону вільної торгівлі повинен поліпшити умови торгівлі, інакше його підписання не має сенсу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем'єр-міністр зазначив, що переговори з країнами СНД про мінімізацію виключень при створенні зони вільної торгівлі йдуть досить успішно, однак ще залишаються країни з якими досі не вдалося досягти порозуміння. Микола Азаров попросив Сергія Лебедєва передати занепокоєння української сторони тим країнам, з якими Україна ще не напрацювала узгоджених позицій щодо вилучення із угод про зону вільної торгівлі.

Крім того, Микола Азаров поінформував, що вже розпочато активну підготовку до засідання економічної ради СНД, запланованої на 15 квітня в Ялті, і повідомив, що в його рамках відбудеться бізнес-форум. Україну на економічній раді представлятиме перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

У свою чергу виконавчий секретар СНД поінформував, що текст угоди про зону вільної торгівлі буде повністю підготовлено до економічної ради СНД. На що Микола Азаров висловив задоволення співпрацею із Співдружністю незалежних держав та зацікавленість України у створенні спільного ринку з країнами-учасницями СНД. Зокрема йдеться про Спільний аграрний ринок. "І ми хочемо, щоб це питання серйозніше розглядалося: спочатку на рівні експертів, а потім і на рівні голів урядів", - резюмував Микола Азаров.