Базований у США Національний демократичний інститут вважає, що вибори президента 25 травня в Україні були проведені належним чином, особливо з огляду на серйозні виклики, що стояли і перед українською владою, і перед виборцями. Про це повідомляє кореспондент ВВС Україна.

Делегацію спостерігачів на виборах в Україні цього разу очолювала екс-держсекретар США Мадлен Олбрайт. Вона заявила, що коли українці масово прийшли на вибори у більшості регіонів України, вони не просто обрали нового президента, а продемонстрували світові своє прагнення зберегти суверенну, єдину і демократичну країну.

Вона також додала, що за десятки років спостереження за виборами НДІ «дуже рідко мав настільки позитивні відгуки щодо процесу виборів».

Вона наголосила, що, попри російську окупацію Криму і дії озброєних сепаратистів на території Донеччини і Луганщини, більша частина українських виборців змогли проголосувати, «а ті, хто проголосували, дуже чітко заявили, що вони хочуть жити в нормальній країні».

Відповідаючи на питання щодо можливо недостатньої реакції Заходу на події в Україні та дії Росії, вона заявила, що, навпаки, зараз після легітимних виборів настав час повертатися до нормальних відносин.