Апеляційний суд Києва має публічно розглядати скаргу на вирок колишнього генерала Міністерства внутрішніх справ України Олексія Пукача, засудженого до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Про це голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив під час програми «Право на владу» на каналі «1+1», повідомляє прес-служба СБУ.

За його словами, відомство підтримує зусилля нового парламенту з розсекречення судових слухань за участю Пукача і закликає Апеляційний суд Києва ухвалити рішення про публічність процесу.

«Ми завтра звернемося до суддів Апеляційного суду. Моє наполягання та моя позиція – всі матеріали по справі мають бути розсекречені», – заявив Наливайченко. За його словами, потрібно виявити політичну і правову волю для завершення розслідування справи Гонгадзе: покарання замовників вбивства, на яких посадах вони б не перебували свого часу.

Голова Служби безпеки нагадав, що Пукач був затриманий співробітниками СБУ у 2009 році. Одразу після затримання колишній генерал стверджував, що більше не хоче зберігати таємниці про велику кількість відомих йому злочинів, у тому числі за участі колишніх високопосадовців, і готовий співпрацювати зі слідством. Так, Пукач був готовий розповідати про вбивство Гонгадзе, про те, хто йому давав злочинний наказ щодо його вбивства, сказав Наливайченко.

На переконання голови СБУ, відкрите засідання суду дозволить всім почути правду про справжніх замовників вбивства журналіста.

На початку 2013 року Печерський райсуд Києва визнав колишнього керівника Департаменту розвідки і зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача винним у вбивстві Георгія Гонгадзе і присудив йому довічне ув’язнення. Через рік суд почав у закритому режимі розглядати апеляції на вирок.

Радіо Свобода