23 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань судоустрою та статусу суддів)». Його положення вносять зміни зокрема до Закону «Про судоустрій і статус суддів» та Регламенту Верховної Ради в частині процедури обрання кандидатів на посади суддів безстроково.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» у прес-службі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ), за суттю ці зміни — повернення процедури обрання суддів безстроково, яка існувала до ухвалення 7 липня 2010 року Закону «Про судоустрій і статус суддів». Так, подання про обрання суддів безстроково вносить до парламенту голова ВККСУ. Комітет з питань верховенства права та правосуддя розглядає таке подання і приймає рішення про рекомендування або відмову в рекомендуванні щодо обрання кандидата на посаду судді безстроково. Це рішення подають до Верховної Ради.

— Комісія за весь час роботи діяла на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Запевняю, що і надалі цієї конституційної вимоги дотримуватимемося, — зазначив голова ВККСУ Ігор Самсін. — Хочу підкреслити, що порядок обрання на посаду судді безстроково, передбачений Законом «Про судоустрій і статус суддів» у частині повноважень ВККСУ, залишився незмінним.

Відтепер передбачено процедуру проведення Комітетом з питань верховенства права та правосуддя перевірки звернень громадян та інших матеріалів стосовно діяльності кандидата, якого обирають суддею безстроково. Обговорення питання про обрання кандидата на посаду судді безстроково на пленарному засіданні Верховної Ради починається з доповіді комітету. Рішення про обрання кандидата на посаду судді безстроково ухвалюють відкритим поіменним голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради і оформляють постановою Верховної Ради.

— Незалежний суддя — запорука справедливого правосуддя, що здійснюється на основі Конституції й законів України, — сказав Ігор Самсін. — Мені приємно, що здобутки ВККСУ щодо процедури добору кандидатів на посаду судді, а також робота комісії загалом уже позитивно оцінили міжнародні фахівці й громадянами нашої держави.

Один з найвідповідальніших напрямів роботи комісії — здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів місцевих та апеляційних судів. Питання притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності завжди було однією з найгостріших тем для суспільства.

— Вчинення суддею дисциплінарного проступку надає негативний відтінок не тільки його роботі, а й роботі його колег, — додав Ігор Самсін. — Тому ми завжди ретельно, ∂рунтовно та всебічно підходимо до вивчення кожної дисциплінарної справи.

Загалом протягом 2011–2013 років ВККСУ притягнуто до дисциплінарної відповідальності 388 суддів, за результатами здійснення дисциплінарного провадження комісія направила до Вищої ради юстиції 34 рекомендації для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді. Наприклад, торік ВРЮ розглянула 10 рекомендацій комісії, 4 з яких відхилено, 5 залишено без розгляду, і тільки одну підтримано. Протягом 2011–2013 років ВККСУ прийняла 73 рішення про відсторонення суддів від посади та продовження строку відсторонення.