ДАТА

15 січня Вікіпедія відзначає дванадцятий день народження

Праматір’ю найважливішого інформаційного ресурсу Всесвітньої павутини, Вікіпедії, прийнято вважати Нупедію (Nupedia). Її засновниками стали вчені Ларрі Сенгер та Джиммі Вейлз. Але оскільки створювалася вільна енциклопедія виключно на добровільних засадах, наповнення відбувалося вкрай повільно. Щоб пришвидшити цей процес, Вейлз та Сенгер 15 січня 2001 року відкрили сайт «Вікіпедія». Свою назву ресурс отримав від використовуваної для її реалізації технології «вікі», що в перекладі з гавайської мови означає «швидко».

Швидко зросла й популярність нової Вільної енциклопедії. Уже у травні 2001 року у Вікіпедії з’явилися такі мовні розділи: російська, німецька, шведська, французька, італійська, іспанська, португальська, есперанто, каталонська, іврит, японська, пізніше — арабська та угорська. Українська мова з’явилася тільки в 2004 році. Усього ж зараз у Вікіпедії налічується більш як 270 мовних розділів. І це дуже важливо, адже дає змогу авторам представити інформацію рідною мовою, зберігаючи її цінність в аспекті культурної належності.

За обсягом інформації та тематичним охопленням Вікіпедію справедливо вважають найповнішою енциклопедією, яку коли-небудь створювало людство. Та чи не найголовнішою її перевагою порівняно з академічними довідниками є відкритість системи: якщо стаття неповна або ж читач знайшов помилки, він може виправити їх самостійно та доповнити матеріал, натиснувши кнопку «редагувати». Так само безперешкодно будь-який користувач може розміщувати власні статті, тож знання кожної окремої людини стають надбанням усього людства.

Не дивно, що обсяг енциклопедії неухильно зростає та набирає популярності у користувачів Інтернету, входячи до десятка найбільш відвідуваних Інтернет-ресурсів світу.

Основний принцип, якого мають дотримуватися автори Вікіпедії, — об’єктивність. У текстах не повинно бути емоційних оцінок та відстоювання суб’єктивної точки зору. Тільки факти, обов’язково підтверджені першоджерелом. Якщо джерело не вказано — факт можуть видалити. Втім, деякі автори не дотримуються цих принципів. Тож кожен читач має самостійно аналізувати інформацію та перевіряти факти, надруковані без посилання на першоджерело. Для таких статей є позначки, наприклад «потрібне джерело» або «це твердження викликає сумнів». У такому разі варто зазирнути на сторінку обговорення, де ентузіасти висловлюють власну думку.

Загалом інформацію у Вікіпедії можна вважати достовірною. Про це красномовно свідчить і тест, проведений британським науковим журналом. Якось він запропонував добровольцям вивчити 42 статті, вибрані з Вікіпедії і з Британніки (універсальної й найповнішої англомовної енциклопедії). Джерело навмисно не вказувалось. У результаті вивчення було виявлено вісім помилок, з яких тільки чотири припали на Вікіпедію.

Через рік після офіційного старту у світі Вейлз оголосив, що Вікіпедія не розміщуватиме рекламу, а веб-сайт змінив адресу на wikipedia.org.

До речі, деякі джерела стверджують, що й сама Всесвітня павутина святкує свій день народження 15 січня: саме цього дня 1992 року було випущено перший у світі Інтернет-браузер. Щоправда, це твердження сумнівне, оскільки робота над першим браузером — NCSA Mosaic — тривала з 1991 по 1993 рік. Але саме завдяки його розробникові серу Тімоті Бернерсу-Лі Інтернет став загальнодоступним.