ШАХРАЙСТВО. У місті Ладижині на Вінниччині група осіб «налагодила» спілкування з абонентами за кордоном за вартістю розмови як по Україні. Звісно, відбувалося це нелегально: втручались у телекомунікаційну мережу однієї з компаній стільникового зв’язку та порушували маршрутизацію міжнародного трафіка. Міліціонери зауважують, що вперше в нашій країні виявлено такий різновид шахрайства. Та чи єдиний?

Як розповів начальник УМВС у Вінницькій області генерал-майор міліції Віктор Русин, під час перевірки оперативної інформації встановлено осіб, які, реалізуючи стартові пакети одного з операторів стільникового зв’язку, робили переадресацію шлюзів через комп’ютери та Інтернет і на цьому заробляли гроші. Зрозуміло, оператор зазнав збитків.  «Це один з нових напрямів «роботи» шахраїв, які, використовуючи свої інтелектуальні здібності та новітні технології, викрадають кошти. Щотижня кожен  з них отримував по 500—600 доларів США. І це лише відсотки (2—3 центи) з кожної хвилини розмови», — зауважив він.

Обох зловмисників, які мають вищу освіту, взяли на гарячому. Під час проведення обшуків за місцем проживання  апаратура саме працювала: було змінено маршрутизацію шлюзів за програмним забезпеченням через різні модеми. Цікаво, що постійно сидіти за комп’ютером їм не було потреби. Втручання людини фактично не видно, хоч усе відбувається в он-лайн режимі.  Іде інсталяція стартових пакетів (вони вже в програмному забезпеченні), й коли людина набирає номер за кордон, то для неї вартість розмови рахується як на території України, але оператор зазнає збитків. Контролювали надання «послуги» за кількістю розмов,  використаного часу та реалізованих стартових пакетів.

За словами Віктора Русина, зловмисники, яких затримали, — одні з виконавців. Адміністратор перебуває в іншому регіоні. Триває слідство, до якого залучено відповідних спеціалістів. Начальник УМВС в області зазначив, що за висновками технічної експертизи статтю буде перекваліфіковано на іншу:  втручання в телекомунікації. А це вже важкий злочин.