В Україні є лише одне полотно унікального голландського художника ХVІІ століття Гендріка Янса Тербрюггена. Зберігається воно в Чернігівському художньому музеї імені Григорія Галагана. Це картина «Концерт», написана 1626 року. На ній музикує життєрадісна компанія, у центрі якої — чарівна кучерява дівчина з лукавим виразом обличчя і відвертим декольте. Оскільки схильний до меланхолії Тербрюгген свого часу захопився натуралістичним стилем, притаманним реформатору релігійного Мікеланджело Мерізі да Караваджо, не дивно, що він, працюючи над цією роботою, теж упритул наблизився до чуттєвих мотивів. 

Нещодавно цим харизматичним твором зацікавилася київський мистецтвознавець Олена Ягодовська, яку підкорив живий і загадковий дух картини. Так народився проект «Гендрік Тербрюгген. «Концерт» (1626). Сучасні візії». Пані Олена, як його організаторка, звернулася до художників, які, у свою чергу, створили варіації картини.

Концерт на тлі «Концерту»: середньовічними стежками  «водили» Ольга Баранова, Олена Лагода, Іван Євтушенко. Фото автора

Знайшлися й інші присвяти цьому твору голландського майстра. І все те врешті було представлено на суд глядачів. Навіть Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Ян Рене Кломпенхаувер та президент Міжнародного союзу польських підприємців України Іренеуш Дерек приїздили до Чернігова з нагоди презентації цього дивовижного мистецького проекту.

Під старовинну музику мандоліни, клавесина, флейти та лютні, яка звучала у виконанні викладачів та студентів Чернігівського музичного училища імені Льва Ревуцького, кожен твір, повторюючи тему оригіналу, розкривав якийсь особливий нюанс старої картини, підкреслюючи, що такою вона могла бути, якби народилася в інший час і в іншому місці. Та головна таємниця «Концерту» стала відомою лише кілька десятків років тому: під час реставрації фахівці з’ясували, що спершу на місці дівчини був… хлопець. Врешті, створивши замість нього образ кокетливої красуні художник додав картині такого потужного життєвого імпульсу, котрий передається її шанувальникам дотепер…