ВИБУХ

До "чорного" понеділка Білорусь останнім часом фігурувала в новинах передовсім у зв'язку з валютною панікою, дефіцитом цукру, падінням економіки. Але, коли постає загроза життю, на такі дрібниці як дефіцит перестають зважати...

- 11 квітня о 17.54 на станції "Жовтнева" стався терористичний акт. За цим фактом порушено кримінальну справу, створено спільну слідчу групу, - повідомив журналістам заступник генерального прокурора Білорусі Андрій Швед після наради, яку провів президент країни Олександр Лукашенко.

Білоруські ЗМІ повідомляють, що в своєму виступі О. Лукашенко одразу кваліфікував теракт як спробу дестабілізувати ситуацію в Білорусі. І зазначив, що на такий серйозний виклик потрібна адекватна відповідь. Водночас він не виключив, що вибух може бути пов'язаний з тим, що стався в Мінську влітку 2008 року під час святкування Дня незалежності. Тоді поранення отримали кілька сотень людей, на щастя, ніхто не загинув. Винуватців того вибуху так і не знайшли.

За офіційними даними, у понеділок внаслідок вибуху начиненого металевими деталями пристрою загинуло 12 осіб, поранено 126, з них понад двадцять у важкому стані. Очевидці стверджують: поранених було так багато, що "швидкі" не встигали розвозити їх у всі лікарні Мінська, а самі медичні установи перевели у стан підвищеної готовності. Хтось відразу пустив чутку, що на центральній станції обвалилася стеля, а оскільки саме з неї можна перейти на іншу гілку метро, то фактично було паралізовано весь метрополітен.

Пікантності ситуації додавав той факт, що станція, на якій стався вибух, розташована лише за сто метрів від Палацу республіки, де міститься канцелярія президента Білорусі.

Варто зазначити: білоруські правоохоронці оперативно склали фотороботи двох чоловіків, підозрюваних у причетності до вибуху саморобного пристрою. У цьому їм допомогли відеозаписи камер спостереження, встановлених не лише на станції "Жовтнева", а й в інших місцях. Сподіваємося, такі дії сприятимуть розслідуванню. От тільки наперед зрозуміло, що таким чином можна знайти хіба що безпосередніх виконавців, які, найімовірніше, діяли, за чиєюсь вказівкою.

Чи вдасться білорусам знайти замовників теракту, побачимо згодом. А поки шукають одного з можливих виконавців -чоловіка кавказької зовнішності, неголеного, в синій шапочці, одягненого в темне і з великою чорною сумкою.

ОФІЦІЙНО

Президент України Віктор Янукович висловив співчуття у зв'язку з вибухом у мінському метрополітені, що спричинив людські жертви. "Разом з дружнім білоруським народом розділяємо біль тих, хто втратив рідних і близьких", - йдеться у співчутті глави держави президентові Республіки Білорусь Олександрові Лукашенку.

A Прем'єр-міністр Микола Азаров висловив співчуття Прем'єр-міністру Білорусі Михайлу Мясніковичу: "Прошу передати слова підтримки сім'ям загиблих, а також побажання якомога швидшого одужання постраждалих від вибуху".

За даними вітчизняного Міністерства закордонних справ, серед постраждалих унаслідок вибуху в Мінську громадян України немає.