Кошти на будівництво зернового термінала в Одеському порту надасть Європейський банк реконструкції і розвитку. Про підписання тристоронньої кредитної угоди повідомив перший заступник міністра інфраструктури Олександр Малін.

«Значимість сьогоднішньої події, — цитує високопосадовця прес-служба відомства, — не тільки у виділенні значного фінансового ресурсу приватній компанії, а й у потужному позитивному сигналі українському бізнесу від наших європейських колег. Стороною у цьому проекті є не держава, не муніципалітет і не державне підприємство, а приватна компанія, яка сама несе всі кредитні ризики за проектом».

Згідно з угодою передбачено надання 60 мільйонів доларів США на будівництво та розвиток в Одеському морському порту зернового термінала потужністю 4,5 мільйона тонн на рік. При цьому, окрім розвитку самих портових потужностей та зростання перевалки вантажів, є й інші вигоди. Приміром будматеріали на реалізацію проекту купуватимуть на вітчизняному ринку й залучатимуть чисельні трудові колективи будівельних компаній. Тобто зростатимуть надходження до місцевого бюджету, що є досить важливим в нинішній політично-економічній ситуації в Україні.

Можливості причалу, який збудують у рамках цього проекту, в перспективі дадуть змогу завантажувати судна з осадкою до 13,5 м. Нині проект пройшов державну експертизу. Як тільки закінчиться робота із затвердження фінансових планів, Кабінет Міністрів оголосить тендер на будівництво та обере підрядника. Проект заплановано завершити до кінця 2015 року.