11-те засідання Підкомісії з питань агропромислового комплексу Комітету з питань економічної співпраці Українсько-російської міждержавної комісії провели у Москві міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк і міністр сільського господарства Російської Федерації Микола Федоров.

Микола Присяжнюк підбив підсумки заходу, розповівши, що Україна та Росія продовжують взаємодіяти в аграрному секторі в рамках досягнутих раніше домовленостей. Зокрема обговорено питання співпраці у зерновій, ветеринарній та фітосанітарній сфері, торгівлі продуктами харчування. Для цього розглянуто шляхи нарощення взаємної торгівлі цією продукцією та розширення її асортименту.

Окремо міністр наголосив, що одним з найактуальніших питань залишається повернення української кондитерської продукції на ринок Росії: «Ми обговорили питання мита під час експорту в Росію українського цукру, карамелі, а також повернення на російський ринок кондитерської компанії «Рошен». Зокрема попросили міністерство сільського господарства Росії звернутися з цим питанням до прем’єр-міністра своєї країни та посприяти у його вирішенні. Ми розуміємо, що це не належить до компетенції міністерства. Проте його керівництво запевнило, що ми можемо розраховувати на їхню підтримку у вирішенні цього питання».

Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, під час зустрічі обговорювали й питання розвитку двосторонньої співпраці в галузях тваринництва, насінництва, освіти та науки, у виставковій діяльності. Також керівник українського відомства говорив про значні обсяги експорту агарної продукції до Росії в цьому році. Загалом за 8 місяців Україна експортувала до свого північного сусіда сільгосппродукції на 1,2 мільярда доларів.

У свою чергу російська сторона відзначила важливість розширення співпраці з Україною в аграрному секторі. Тож за результатами зустрічі сторони узгодили головні напрями співпраці, які винесено на засідання Комітету з питань економічної співпраці Українсько-російської міждержавної комісії.

1,2млрд дол. становив експорт нашої сільгосппродукції до Росії за 8 місяців 2013 року.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»