ЄС-РОСІЯ. Саміти ЄС-Росія відбуваються двічі на рік. Другий саміт цього року проходитиме 15 грудня у Брюсселі на тлі кризи єврозони і останніх виборів в Держдуму. Під час переговорів цього тижня з російським президентом Дмітрієм Медвєдєвим представники ЄС планують обговорити недавні парламентські вибори в Росії, які, на переконання опозиції, були сфальсифіковані. Постійний представник Росії при ЄС Владімір Чіжов вважає інакше:

«Я не бачу місця для якоїсь полеміки і обговорення поточних питань стратегічного партнерства між Росією та ЄС з оглядкою на вибори. Ми будемо говорити про нову базову угоду Росія-ЄС і просування вперед у безвізовому діалозі.»

Тим часом російська громадськість опротестовує результати останніх парламентських виборів, вказуючи на грубі порушення під час їхнього проведення. Акції протесту відбулися в Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці, Іркутську й інших російських містах. Говорить Хрістіан Форстнер з фундації Ганнса Зайделя:

«Ми дуже цінуємо той факт, що нині багато людей зацікавлені у вільних і чесних виборах. Це саме те, до чого ми завжди прагнули. І ми повинні сприяти зміцненню цього процесу. Це в інтересах Росії і Європи».

Між тим російська поліція жорстоко розправляється з демонстрантами, які протестують проти результатів парламентських виборів. Арешти опозиціонерів у Росії засудила міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch. Чи підтримають російські протести учасники брюссельського саміту з боку ЄС?

«Які рішення на цьому саміті буде ухвалено, мені здається, в історичній перспективі не має значення,- говорить провідний російський опозиціонер Гаррі Каспаров, колишній чемпіон світу з шахів. – Сьогодні Європа, яка перебуває в доволі складному становищі, готова йти на будь-які поступки. Безумовно, Путін цим дуже грамотно користується.»

МВФ прогнозує, що економіка Росії зросте на 4,1% у наступному році. На саміті Москва має підтвердити готовність надати фінансову допомогу Євросоюзу через МВФ. А президент Медвєдєв може висловити своє незадоволення системою протиракетної оборони НАТО в Європі.

 Copyright © 2011 euronews