Уже другий рік поспіль ми виборюємо свою незалежність великою кров’ю. Тому свято, яке наближається, набуває для нас дедалі більшого значення. Для мільйонів українців — це день роздумів, день пам’яті й великої надії на світле майбутнє. Якими мистецькими засобами відобразити всю гаму почуттів, які переповнюють тих, кому небайдужа доля рідної країни? Головний режисер свята Сергій Проскурня, який, до речі, заперечує проведення  на Майдані, що передовсім асоціюється з недавніми трагічними подіями, жодних розважальних заходів, зазначає, що «формат симфонічних оркестрів, серйозної класичної музики — найприйнятніший. Це саме те, що зможе говорити й про вшанування загиблих під час Революції гідності, і про події на сході країни».

Однак чи не єдиною таємницею святкового дійства, яку відомий постановник відкрив журналістам, стало повідомлення, що фінальним акордом відзначення Дня Незалежності стане виступ на столичному Майдані «I, culture orchestra», який торік увійшов до двадцятки найрейтинговіших оркестрів світу.

Непересічній музичній події, а всесвітньовідомий колектив у цей же день з окремою програмою ви ступить і в Національній опері, ми маємо завдячувати Міністерству закордонних справ Польщі та Інституту Адама Міцкевича (Варшава). Власне, саме ця інституція безпосередньо причетна до створення оркестру, який об’єднав молодих талановитих музикантів із сімох країн «Східного партнерства».

— Саме музика має бути вікном між Заходом та Сходом. Тож програма виступу включатиме твори композиторів різних країн, — сказала на прес-конференції проект-менеджер Інституту Адама Міцкевича Ева Богуш-Моор.

Керує «I, culture orchestra» чи не найвідоміший за кордоном молодий український диригент Кирило Карабиць. Музикант працював з оркестрами Будапешта, Парижа, Страсбурга. Нині він головний диригент Борн мутського симфонічного оркестру (Великобританія).

— Наші музиканти дають змогу слухачам відчути частинку культури своєї країни, водночас об’єднуючи музику в одну симфонію, — каже Кирило Карабиць. — Це важливо, адже принцип діяльності оркестру — виступати в державах, звідки родом музиканти. Я сподіваюся, що мої співвітчизники зможуть по-іншому оцінити класичну музику, адже останнім часом вона стає частиною повсякденного життя в усьому світі.

Сергій Проскурня, повністю заінтригувавши присутніх на прес-конференції, зазначив, що «в День Незалежності українців чекатиме ще багато сюрпризів та подарунків, які ми зберігатимемо у таємниці до останнього». Єдине, що вдалося дізнатися журналістам, — ведучим програми буде Євген Нищук, а коментуватиме за кадром Юрій Макаров. Ці українці представлення не потребують.