Спочатку приміщення капітально відремонтували: замінили електромережу, систему водоочищення, підлогу, виконали оздоблювальні роботи. Але найголовніше — це найсучасніше обладнання. Закордонний інвестор — компанія Fresenius Medical Carе — безоплатно надав лікарні 21 апарат для гемодіалізу, що коштує понад 10 мільйонів гривень.

«Враховуючи те, що в Україні система охорони здоров’я поки тільки стає на ноги, нове обладнання такого рівня — це безпрецедентний випадок соціальної відповідальності бізнесу перед пацієнтами. Адже аналогів таких апаратів, які отримала обласна лікарня імені І. І. Мечникова, в Україні немає. Вони не тільки не руйнують складові крові, але й забезпечують краще самопочуття пацієнтів після процедури гемодіалізу», — зазначив міністр охорони здоров’я Олег Мусій, який перебував у Дніпропетровську з робочою поїздкою. Він назвав його відкриття позитивним прикладом державно-приватного партнерства і наголосив, що відтепер тут надаватимуть кваліфіковану допомогу на найвищому рівні. Медики нове відділення називають проривом у вітчизняній медицині, адже таких більше немає не тільки в нашій країні, але й у більшості європейських.

Гемодіаліз (один із методів позаниркового очищення крові) — життєво необхідна процедура для людей, які страждають на хронічну ниркову недостатність. Очищувати кров за допомогою спеціальних апаратів таким пацієнтам потрібно тричі на тиждень по чотири години. Медики кажуть: якщо пропустити таку процедуру двічі, то для хворого це може бути смертельним.

Нові апарати значно поліпшують якість та збільшують тривалість життя пацієнтів. Сучасне обладнання має високий ступінь автоматизації, функцію онлайн-фільтрації, що дає змогу виводити більше токсинів, ніж на старих апаратах. Також тепер не треба використовувати додаткові препарати, що заощаджує кошти.

Головний лікар цієї лікарні Сергій Риженко запевнив, що відділення готове прийняти всіх, хто потребує відповідної медичної допомоги. Нині процедуру гемодіалізу тут отримують 111 пацієнтів. Загалом на Дніпропетровщині на постійному лікуванні методом програмного гемодіалізу перебуває 246 хворих. 24 з них — у Дніпродзержинську, 43 — у Кривому Розі, 68 — у Дніпропетровській міській лікарні №4 (з них 32 людини — жителі Луганської області, а 16 — з Донеччини).

До речі, наприкінці червня до Дніпропетровська прибули 40 переселенців з Краматорська, яким потрібна така процедура. Їм надали допомогу в Дніпропетровській міській лікарні №4. Щоб забезпечити лікування і 22 пацієнтам із Дніпропетровська, і переселенцям, відділення працювало у три зміни.