Новенькі автівки, придбані коштом державного бюджету, прийняли у своє розпорядження фахівці Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Урочистості з нагоди передачі сертифікатів на 97 спеціалізованих машин відбулися на майдані Свободи.

Як розповів директор департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан, закупка цих «швидких» обійшлася державі у 65 мільйонів гривень, а сучасні системи зв’язку та GPS-навігатори придбали та встановили коштом обласного бюджету. Функціонуватимуть вони як у Харкові, так і в інших містах та районах області. Можливо, частина з них обслуговуватиме зону АТО. «Бригади, які працюють на цих автомобілях, можуть діяти за принципом екстериторіальності. Це означає, що за вказівкою обласної влади автомобілі можуть переміщатися територією всього регіону, навіть за його межами — з огляду на ситуації і потреби», — пояснив Олександр Галацан.

До того ж новий транспорт суттєво поліпшить оперативність і якість роботи служби в інтересах усіх громадян, незалежно від того, де проживає пацієнт — у місті чи в сільській місцевості. Оснащення спеціалізованих автомобілів дає змогу проводити інтенсивний курс терапії під час транспортування.

Серед нових «швидких» — найсучасніші реанімобілі. Також прийшли машини класу А2 простішої комплектації, але з великою кількістю устаткування, сучасними ношами-каталками і дефібриляторами. Основна ж кількість автомобілів — 78 одиниць — це машини класу В на базі Peugeot. Однак, за словами Олександра Галацана, навіть такої кількості їх недостатньо, щоб повністю оновити обласний парк «швидких». «Нині на лінії 226 автомобілів, з яких 190 потребують заміни. Тобто ці 97 — забезпечують половину потреби», — зазначив він.