ЕКОЛОГІЧНЕ ЛИХО. Токсичні ціаніди, які раніше використовувалися як хімічна зброя, потрапили до річки і можуть дійти з Казахстану до Росії.

На сході Казахстану у води річки Секісовки потрапили токсичні відходи золотопромислового підприємства – ціаніди. Концентрація небезпечних речовин перевищує норму в більш ніж 500 разів.

Експерти застерегли, що витік ціанідів, які раніше використовувалися як хімічна зброя, є вкрай небезпечним для людей та живої природи. При цьому Секісовка впадає в річку Уба, яка, у свою чергу, впадає в Іртиш. Таким чином забруднені води можуть потрапити до Росії.

«Це дуже сильна отрута, бойова отруйна речовина, нею щурів труїли. У США ціанід один час був популярним засобом для самогубства. Що можна очікувати, прогнозувати дуже складно. Якщо він потрапить в джерела питної води, то будуть неабиякі великі проблеми», - прокоментував керівник токсичної програми Greenpeace Росії Олексій Кисельов.

При цьому ціанід є стійким з’єднанням, яке може тривалий час перебувати у навколишньому середовищі.

Однак, як вважає експерт, річкова екосистема все ж таки очиститься через певний час природним чином.

Наразі МНС Казахстану відправило на аналіз мертву рибу з Секісовського озера.

Місце витоку токсичних речовин не виявлено. За інформацією відомства, промислові стічні води нейтралізують піросульфітом натрію, населення забезпечують привізною питною водою, встановлено постійний контроль за річками, щоб запобігти доступу до води людей та худоби. Місцеві школярі відправлені на канікули.

ТСН