В  Україні стартувала перша реформа в системі МВС. Розпочато набір співробітників патрульної служби, яка замінить ДАІ. Спочатку це відбудеться в Києві, потім по всій країні. Про це на прес-конференції повідомила перший заступник міністра внутрішніх справ Екатеріне Згуладзе.

«Ми пропонуємо роботу, яка змінить порядок у Києві й у країні вже сьогодні. Ми шукаємо чоловіків і жінок, побільше жінок, будь ласка», — сказала вона. Вимоги до кандидатів: прагнення якісних змін, вік 21—35 років, повна загальна середня або вища освіта.

«Ми пропонуємо принципово нову систему охорони правопорядку, нові правила та процедури, професійну підготовку за міжнародними стандартами, абсолютно змінюватимемо програму підготовки міліціонерів, — підкреслила пані  Згуладзе.

Кандидатам потрібно мати водійські права з відкритою категорією «B», знати українську мову. Також вони зобов’язані пройти медогляд, фізпідготовку і тестування.

«Тест дасть нам змогу виявити такі особистісні риси, як мотивація, самооцінка. Людина має пишатися тією формою, яку вона носить, і тією службою, яку вона несе», — вважає Екатеріне Згуладзе.

Новим патрульним пропонують середню заробітну плату 6—8 тисяч гривень. А на період навчання — стипендія, середній розмір якої 2 тисячі.

Курсантів, які мають лідерські якості, розглядатимуть як претендентів на керівні посади. Заявки приймають до 6 лютого, навчання розпочнеться у березні й триватиме три місяці.

«Ми будемо міняти тактичну підготовку. І я дуже вдячна партнерам, які нададуть нам фахівців, щоб підготувати наших інструкторів за сучасною технологією. Перші інструктори будуть із США, і вони навчатимуть наших курсантів тактиці: як затримувати, як зупиняти машину, як використовувати інтонацію голосу, щоб домогтися деескалації ситуації тощо», — повідомила Екатеріне Згуладзе.

Вона також розповіла, що як інструкторів залучатимуть правозахисників, які навчатимуть патрульних дотримання прав людини. За словами пані Згуладзе, ті співробітники ДАІ, яким понад 35 років, матимуть змогу перейти на інше місце служби в системі МВС. Тим, хто не зможе цього зробити, доведеться піти.

«Я дуже сподіваюся, що прийдуть люди з ідеями. Навіть ті, хто зараз не шукає роботу, але вони зачепляться за цю можливість змінити свою країну. Напевне, ці люди не затримаються в поліції на роки, але подивляться на це як на місію і можливість робити щось конкретне зараз для себе. Саме вони можуть підвищити якість роботи поліцейських, яких хочуть бачити на вулицях свого міста, своєї країни», — наголосила заступник міністра.

За словами Згуладзе, патрульна служба охоронятиме громадський спокій, надаватиме невідкладну допомогу постраждалим, стежитиме за безпекою дорожнього руху. «Патрульна служба складатиметься з патрулів у машинах, які забезпечуватимуть порядок у своїх квадратах. Також будуть піші патрулі, які дуже схожі на дільничних і водночас дуже не схожі. Їхнє головне завдання — працювати з людьми і вирішувати проблеми на місцях (за можливості). Також будуть патрулі в метро», — пояснила заступник міністра.