Всеукраїнська спілка захисту прав пацієнтів «Здоров'я нації», що об'єднує 18 громадських організацій пацієнтів, підписала з Національним медичним університетом ім. О.  О. Богомольця меморандум про основні принципи залучення громадськості до розвитку системи університетських клінік.

«Об'єднати зусилля для створення університетської клініки в Києві на базі НМУ ім. О. О. Богомольця», – йдеться в документі, підписаному 29 липня в ході презентації проекту створення університетської клініки/лікарні в м. Києві.

Захід відбувся у відреставрованій аудиторії, яка в ХІХ столітті належала університетській клініці медфакультету Університету Св. Володимира. Пізніше на його базі був створений Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця.

Сторони домовились організувати громадський контроль за діяльністю університетської клініки з боку пацієнтських організацій, у тому числі за фінансовою та господарською діяльністю, умовами надання медичної допомоги, рівнем кваліфікації лікарів.

«Наша задача триєдина – забезпечити якісне навчання студентів та інтернів, лікарям дати високооплачувану роботу та можливість займатися наукою. Пацієнтам університетська клініка та лікарня надаватимуть доступну висококваліфіковану медичну допомогу», – сказала ректор НМУ ім. О. О. Богомольця Катерина Амосова.

У пілотному режимі модель взаємодії буде реалізована в Стоматологічному центрі НМУ ім. О. О. Богомольця шляхом створення Наглядової ради Центру.

«Зараз проблема медичних кадрів є чи не найважливішою. Саме високопрофесійна підготовка лікарів, вчених та управлінців медичної галузі допоможе забезпечити підвищення якості та тривалості життя нашого народу в майбутньому. Університетські клініки – це визнана у всьому світі оптимальна модель. Вона створює умови не тільки для економічно ефективного функціонування всієї системи громадського здоров'я та прогресу медичної науки, а й гарантує надання сучасної допомоги всім верствам населення. Саме тому ми підтримуємо впровадження в Україні мережі університетських лікарень і клінік. Пілотний проект повинен бути реалізований у Києві на базі НМУ ім. О. О. Богомольця», – відзначила Валентина Очеретенко, голова Спілки захисту прав пацієнтів.

Меморандум відкритий для підписання іншими учасниками. 

ДОВІДКА «УК» 

У розвинених країнах світу клініки та лікарні, що діють на базі медичних вузів, є ключовим елементом сучасної страхової медицини. У ФРН діють близько 40 університетських клінік, тобто одна установа на два мільйони населення. Перші університетські клініки на території України з'явилися у ХІХ столітті: у 1846 році – при медфакультеті Університету Св. Володимира; у 1896-му – при медфакультеті Харківського імператорського університету. 1956 року всі університетські клініки СРСР були передані місцевій владі.

Список членів Спілки громадських організацій «Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров'я нації»:

1. Українське громадське об'єднання сприяння хворим на цукровий діабет «Українська діабетична федерація»;

2. Міжнародна журналістська асоціація «Здоров'я без кордонів»;

3. Фонд «Громадський рух«Українці проти туберкульозу»;

4. Українське громадське об'єднання сприяння боротьбі проти раку «Українська федерація боротьби проти раку»;

5. Всеукраїнська громадська організація «Українська громада целіакії»;

6. Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз»;

7. Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація допомоги хворим на бронхіальну астму»;

8. Всеукраїнське громадське об'єднання інвалідів «Всеросійське товариство гемофілії»;

9. Всеукраїнська громадська організація «Асоціація хворих лімфопроліферативними захворюваннями»;

10. Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська асоціація інвалідів розсіяного склерозу»;

11. Всеукраїнська громадська організація «Асоціація хворих на хронічний мієлолейкоз «Осанна».