ПРОЩАННЯ. У КНДР сьогодні починаються похоронні церемонії у зв'язку з кончиною Кім Чен Іра. Як повідомляє радіостанція Голос Кореї, похоронна церемонія почалася о 10 годині ранку за місцевим часом у палаці Кімсусан – пхеньянській офіційній резиденції батька Кім Чен Іра, першого президента КНДР Кім Ір Сена, передає УКРІНФОРМ.

Перед церемонією поховання саркофаг із тілом Кім Чен Іра проїхав вулицями Пхеньяна із тим, щоб жителі міста могли попрощатися із колишнім лідером, який правив КНДР протягом останніх 17 років. Повідомляється також, що тіло Кім Чен Іра буде покоїтися у скляному саркофагу в нетлінному виді разом із тілом його батька у палаці Кімсусан.

Для бальзамування Кім Чен Іра до Пхеньяна запрошено російських експертів на чолі з Владиславом Козельцевим із Московського центру біомедичних технологій, що займається збереженням тіла В.І.Леніна. Разом із тілом покійного в усипальні будуть виставлені його автомобіль, вагон спецпоїзда, одяг і робочий стіл.

Завтра на центральній площі Пхеньяна планується масовий траурний мітинг, в якому візьмуть участь близько 100 тисяч людей. Вони принесуть клятву вірності Кім Чон Ину, який поки формально є заступником голови державного Комітету оборони КНДР, але вже названий у друку офіційнім керівником держави, партії та збройних сил.

Згідно з повідомленнями комітету, що публікувалися раніше щодо організації похоронів, у пам'ять про покійного керівника в Пхеньяні та інших містах прогримлять гарматні залпи салюту, пролунають гудки з усіх локомотивів і суден, всі жителі країни схилять голови під час трихвилинного мовчання.

Нагадаємо, Кім Чен Ір помер 17 грудня у своєму бронепоїзді від інфаркту під час інспекційної поїздки країною.