Буклетик про 2-й Міжнародний фестиваль класичної музики дістався мені від давнього знайомого, який мене одразу й не впізнав. Та добре знаю, як він, активний і креативний, надто амбітний чоловік, активіст культури і Львівської обласної організації профспілки працівників культури, мало не пропав у цих суспільних зламах. І коли  побачила, як енергійно він розносить буклети в Будинку профспілок, зраділа подвійно: і Юра не здав позиції, і в цей тяжкий воєнний час не загубився форум класичної музики, вливши тонким натурам життєдайні краплі бальзаму на душу.

Не хоче місто Лева, вихованці його музичних шкіл, училищ і консерваторії, чи то пак музичної академії, відставати від більш благополучного польського Кракова, де цей фестиваль народився десятиліття тому.

Фестиваль «Музика в старому Львові»  у серпні я не відвідала, бо пізно довідалася, та й родинні обставини не давали вільного часу, проте скрупульозно вивчила його програму.

 Стрижнем львівських концертів став знаменитий колектив «Віртуози Львова», свої музичні сюрпризи подарував слухачам квартет львівських фаготистів «Fagottissimo» під керівництвом Андрія Ткачука. Ансамбль «Високий замок» не загубив серед відомих імен європейських композиторів Дмитра Бортнянського та музику засновника вітчизняної опери, який прожив усього 32 роки, народившись 270 років тому, Максима Березовського. Буває ж таке, що Бетховена знаємо на зубок, а про талановитого вихідця з Глухова, композитора, есперантиста і казкаря більше пише японська енциклопедія, ніж ми самі.

А ось з музичними творами М. Олійника та І. Соневицького у виконанні того ж самого академічного інструментального ансамблю познайомилася б залюбки. «Віртуози Львова» щедро популяризують родину Моцартів, назвавши цикл «Музична історія Львова: три Моцарти» — Леопольда, Вольфганга Амадея та Франца Ксавера.

 Струнний квартет «Леополіс» за музикою Гайдна, Людвіга ван Бетховена не обминув і твори Барвінського. Фестиваль музики у старому Львові нагадав шанувальникам про річниці від народження Баха, Генделя і Скарлатті.

Була тут музика при свічках — твори Кареллі, Паганіні, Вівальді і  Джуліані у виконанні скрипальки Юлії Чампели та гітриста Ярослава Гамаля.

У Домініканському соборі виступив Краківський квінтет духових інструментів. Словом, цілком вмотивовано від рівня тієї «Музики в старому Львові» ожив пан Юрій. І, певно, не тільки він.

Ольга ЛОБАРЧУК
для «Урядового кур’єра»