Робоча поїзда Президента Петра Порошенка на Львівщину розпочалася з церемонії вручення звання почесного доктора Honoris causa Львівського національного університету імені Івана Франка Президенту Республіки Польща Броніславу Коморовському. Свого польського колегу Петро Порошенко вітав словами: «Хотів би першим привітати великого друга України і мого особистого друга, людину, яка зробила величезний внесок у розвиток українсько-польських відносин, яка була і залишається потужним адвокатом українських інтересів у Європейському Союзі». Нині, за словами Президента, українсько-польські відносини перебувають на дуже високому рівні.

Броніслав Коморовський подякував за відзнаку і сказав, що для нього звання почесного доктора в українському університеті є свідченням хороших відносин між країнами.

Як повідомляє прес-служба Президента, почесне звання Президенту Польщі присвоєно за особистий внесок в розвиток українсько-польських відносин, організацію міжнародної підтримки інтеграції України в Європу, за сприяння польсько-українській співпраці у галузях науки, освіти і культури.

Нагороду вручав ректор львівського вишу Володимир Мельник. Вже після цього глави держав провели зустріч у форматі «віч-на-віч».

А ще в рамках робочої поїздки Петро Порошенко провів регіональну нараду з керівниками силових структур та правоохоронних органів прикордонних областей Західної України. У стінах Львівської обласної державної адміністрації він повідомив, що внесе на розгляд Верховної Ради подання про заборону ходіння у балаклавах в мирний час.

Від Служби безпеки, Державної митної служби та Міністерства внутрішніх справ він вимагає припинити потік контрабанди на західному кордоні України. Цей ганебний процес глава держави назвав вічним фестивалем контрабанди на західному кордоні. Тож припинити його — спільне завдання центральної та місцевої влад.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»