Міністерство внутрішніх справ розпочало процедуру ексгумації масових та індивідуальних поховань жертв тероризму у Слов’янську. Як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 24 липня в парку біля стели Героям громадянської війни 1917—1920 років ексгумовано перше масове поховання, демонстративно зроблене терористами у центрі міста.

Загалом із масового поховання вилучено 14 тіл, похованих у середині червня. Три тіла невинно закатованих жертв упізнані при ексгумації — це тіла вірян протестантської церкви Преображення Господнього Альберта і Рувима Павенків, а також Віктора Бродарського.

Їх разом із четвертим парафіянином Володимиром Величком терористи забрали вранці 8 червня прямо з богослужіння та того ж дня розстріляли за підозрою в наданні допомоги українським військовослужбовцям. Тіло Володимира Величка є ще невпізнаним — його терористи спалили. Решта тіл, вилучених з масового поховання, можуть належати як іншим невинно закатованим жертвам, так і терористам-бойовикам.

«МВС проводитиме чітку і системну політику щодо встановлення всіх місць поховання у Слов’янську та інших звільнених від терористів містах, а також намагатиметься встановити особу і обставини загибелі кожного з похованих», — підкреслив Антон Геращенко.

У зв’язку з цим прес-служба МВС оприлюднила інформацію-заклик: «Якщо громадянам Росії та інших країн відомо, що їхні родичі могли піддатися на вмовляння брехливої пропаганди і поїхати в Україну для участі в бойових діях на боці терористів, після чого зв’язок з ними зник, то ці громадяни можуть приїхати в Україну і взяти участь в упізнанні неідентифікованих тіл загиблих, зокрема за допомогою методу генетичного аналізу ДНК». Оплата генетичної експертизи проводитиметься за рахунок родичів загиблих.

Також відомство звертається до громадян з проханням інформувати за телефоном «102» про всі відомі їм місця поховання жертв тероризму на території Донбасу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»