З 1 січня наступного року спецрежим стягнення ПДВ  для виробників сільгосппродукції не буде скасовано. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка під час брифінгу в Кабміні.

«Спеціальний режим не скасовується», — зауважив очільник аграрного відомства, додавши, що це було вирішено під час наради із Прем’єр-міністром та членами Кабміну. Поки що питання зняте з порядку денного уряду. А міністерство готує законопроекти, спрямовані на створення системи компенсаторів для виробників агропродукції. Доки їх не ухвалять, законопроект про скасування пільгового режиму стягнення ПДВ не має шансів на проходження у парламенті, переконаний Ігор Швайка.

Щодо заборон Росією ввозити на її територію українську рослинну, молочну і птахівничу продукцію нібито через порушення санітарних норм, то міністр вважає, що вони мають виключно політичний характер і нічим не обгрунтовані.

«Ні щодо картоплі, ні щодо молочної продукції, ні щодо м’яса птиці й великої рогатої худоби підтвердження випадків вмісту заборонених речовин в Україні не було», — наголосив він, додавши, що Україна готова до інспектування Росспоживнаглядом, аби відновились поставки. Відомство  готує достойну відповідь: можливе обмеження поставок російських продуктів на український ринок.